ARVO PÄRT – Te Deum & Adam’s Lament

ARVO PÄRT - Te Deum & Adam's Lament“een bron vol tranen van geluk
en tegelijkertijd een zachte handdoek om je tranen van verdriet mee te drogen”

Zo noemt Arvo Pärt zelf zijn muziek. Musica Vocale uit Wageningen zingt het Te Deum en Adam’s Lament van Pärt op 11 en 12 mei in Nijmegen en Wageningen.

De Estse componist Arvo Pärt – een van de meest uitgevoerde klassieke componisten van deze tijd – is vooral bekend om zijn spirituele en minimalistische, soms zelfs hypnotiserende muziek. Zelf noemde hij deze stijl de “tintinnabuli-stijl” (alsof je op kleine klokjes tikt).

In de jaren 80 componeerde Pärt het indrukwekkende Te Deum voor drie koren, strijkorkest, ‘prepared’ piano en tape (windharp). De muziek is onmiskenbaar Pärt: spiritueel en doorzichtig, diep en leeg tegelijk, alsof de muziek tussen de stiltes ontstaat. 
Het Adam’s Lament voor koor en orkest schreef Pärt in 2009. De tekst gaat over Adam die treurt over het verraad aan zijn Schepper en weent om het verlies van God’s liefde en het Paradijs.
In Adam’s Lament staat Adam symbool
 voor de hele mensheid, ongeacht tijdperk, sociale laag en geloof. Pärt laat horen hoe deze ‘universele’ Adam alle tragedie voorzag, en leed onder elke menselijke rampspoed, tot de diepste wanhoop.

Pärt noemt zijn muziek “een bron vol tranen van geluk – en tegelijkertijd een zachte handdoek om je tranen van verdriet mee te drogen”.

Musica Vocale wordt bij deze werken begeleid door Cugnon Project, een stichting die jong muzikaal talent een podium geeft temidden van professionele musici. De artistieke leiding van Cugnon Project is in handen van Chris Duindam.

Naast deze bijzondere muziek van Arvo Pärt zingt Musica Vocale een aantal schitterende a-capella werken van Taneyev en Chesnokov, twee Russische componisten die uitblonken in melodie en rijke harmonieën. De 100 jaar oude muziek van deze componisten staat in harmonieus contrast met de ijle muziek van Pärt.

Concerten    
Zaterdag 11 mei – 20:15 uur Nijmegen, Petrus Canisiuskerk (Molenstraatkerk) 

Zondag 12 mei – 16:00 uur Wageningen, Johannes de Doperkerk (Bergstraat)

Musica Vocale
o.l.v. Rob Vermeulen
m.m.v. Cugnon project


Kaarten 

aan de kassa: € 27,50 / studenten € 20,–
( voorverkoop  / via de website: € 25,– )

Kaartverkoop en informatie
www.musicavocale.nl

SLUIT
SLUIT