Bericht langs de dijk: nieuwe KunstKruimel door Waterlanders i.s.m. Ivanka de Ruijter

Bericht langs de dijk: nieuwe KunstKruimel door Waterlanders i.s.m. Ivanka de RuijterMet hun project ‘KunstKruimels & CultuurCroutons’ willen de leden van kunstenaarscollectief Waterlanders, (Anna van Diepen, Bart Heijnemans, Eric Langendoen en Erik Woltmeijer) met kunstprojecten iets betekenen voor Wageningen in deze donkere dagen van strenge coronaregels en lock-down-maatregelen.

Op 27 januari plaatsten ze in dit kader een nieuw kunstwerk, in samenwerking met stadsdichter Ivanka de Ruijter. ‘Bericht langs de dijk’ is vanaf vandaag te lezen langs de Grebbedijk bij Wageningen. Wie aan de kant van de Veerweg begint kan het gedicht volgen (met een korte onderbreking door de rietkraag) over een lengte van ruim 500 meter. Het werk blijft in ieder geval tot en met de maand februari te zien.

Dit is de tweede keer dat Ivanka de Ruijter een bijdrage levert aan KunstKruimels & CultuurCroutons. Eerder schreef ze al ‘Bericht op de grond’, dat door Waterlanders rond de kerk op de Markt werd gekrijt. Vanwege de overvloedige regen is deze tekst maar kort te zien geweest, wanneer de weersvoorspellingen gunstig zijn zal die opnieuw worden aangebracht. Het krijten van dit gedicht is nog wel te zien in een video die draait in de etalage van de stadswinkel, op de hoek van de Markt en de Hoogstraat. De tekst is hier terug te lezen: http://cultuurinwageningen.nl/category/stadsdichter/

Binnen KunstKruimels & CultuurCroutons werd ook samengewerkt met kunstenaars Marieke Scheijgrond en Henk van Ruitenbeek. Zij maakten raamtekeningen die nog steeds te zien zijn: aan het Conventplein bij Unitas en aan het Salverdaplein bij de stadsbrouwerij. Binnenkort wordt aan deze collectie een nieuwe raamtekening toegevoegd door July Leesberg. De Waterlanders zijn nog steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden, dus toezeggingen voor te gebruiken ramen in de binnenstad worden van harte gewaardeerd!

Het project KunstKruimels & CultuurCroutons dat oorspronkelijk gedurende de maand december zou lopen, kreeg net als iedereen te maken met de strengere maatregelen en de lockdown. Hierdoor moesten een aantal geplande activiteiten in de openbare ruimte worden geannuleerd. Ondanks deze tegenslagen zijn de makers doorgegaan. Ze hebben de looptijd van het project zelfs verlengd om corona-proof kunstuitingen voor het Wageningse publiek te blijven realiseren.

Een overzicht van resultaten van dit project is te zien via www.kunstkruimels.nl en op de website en social media-kanalen van de Waterlanders.

SLUIT
SLUIT