Burg. Van Rumund opent Wagenings Kunstwerk/Zootel “Bienenbaum” in Mörfelden-Walldorf Duitsland

Zaterdag 5 april 2014 onthulde Burgemeester Geert van Rumund een Wagenings kunstwerk in Mörfelden, vlak bij Frankfurt am Main.

De Duitse Partnerstad van Wageningen, Mörfelden-Walldorf heeft hun eerste rotonde bij binnenkomst in Mörfelden omgetoverd tot “Kreisel der Partnerstädte”, oftewel partnerstedenrotonde. Dit deden zij door het aanschaffen van drie kunstwerken uit hun drie partnersteden: Vitrolles (Fr.), Torre Pellice (It.) en Wageningen.

Remco de Kluizenaar (kunstenaar) en Taas van Herpen (groen aannemersbedrijf en imker) hebben vanuit hun initiatief “zootels.nl” een kunstwerk geleverd dat ze “Bienenbaum” noemen. Het is een kunstwerk waar wilde bijen hun eieren in kunnen leggen. Een Wageningse ecoloog stelde een bloemenmengsel samen op basis van bodemmonsters van de rotonde in Mörfelden-Walldorf, zodat het kunstwerk omgeven wordt door een “Wildwiese”, oftewel wilde bloemen weide. Remco de Kluizenaar en Geert van Rumund lichtten het Wageningse Baken in Mörfelden-Walldorf toe:

“Wageningen is een stad waar veel mensen door hun werk of studie bij de Universiteit dagelijks nadenken over het voeden van de hele mensheid. Daarbij is bestuiving van onze gewassen door bijen en andere insecten een onmisbare schakel”

Taas van Herpen ontwierp het kunstwerk en bouwde het met de Kluizenaar uit een stuk eikenstam uit Wageningen. Houtdraaierij Doornekamp te Bodegraven bracht de globale vorm aan in opdracht van de kunstenaars, waarna de “bienenbaum” oftewel bijenboom voorzien werd van gaatjes van 2 tot 8 mm, zodat de lokale wilde bijen een nestelplek en steuntje in de rug krijgen. Het kunstwerk “komt in beweging” op het moment dat je er omheen rijdt of loopt. Dan zie je steeds een andere schijf van de uitgeholde boom van binnen.

Op de foto vlnr: la petite Mme Cilia (echtgenote van de franse kunstenaar Rosario), de Wageningse kunstenaars Taas van Herpen en Remco de Kluizenaar met van Herpens dochter Inti, Burgemeester van Wageningen Geert van Rumund, Burgemeester van Mörfelden-Walldorf Heinz-Peter Becker, kunstenaar Guiseppe Bertalot en Burgemeester Claudio Bertalot uit Torre Pellice, Rosario Cilia (de Franse kunstenaar uit Vitrolles)

SLUIT
SLUIT