Nieuws

nieuwsNa het verschijnen van de World-Press-phototentoonstelling in Wageningen komen de beelden weer los. Ellende spreekt altijd meer tot de verbeelding.
Er staat nooit een bericht in de krant dat er zoveel gelukkige huwelijken zijn en dat de economie toch best goed draait.
Ik zelf pluk mijn nieuws uit gratis dagbladen. En houd kunst in de gaten. Zo vertelde een persblaadje me dat Richter exposeerde met donkere gevoelige beelden, neigend naar het neurotische. “Goed zo jongen. Drie depressies die je tentoonstelt en nog belangstelling ook.” Mijn helfantasie zou ook nog eens zin en doel kunnen hebben.
Ik las verder. Foto’s toch teruggetrokken uit museum den Haag. Homo’s en de profeet Mohammed kan niet.
Oh..Nederland en zijn gevoeligheid voor moslims. Ik piekerde verder. Zijn de moslims van nu de christenen van de jaren 60? Wat als Jezus met een homosexuele relatie was uitgebeeld. Zou het museum zijn beelden terugtrekken? Of viel het onder de vrijheid van meningsuiting? En hebben muzikanten een grotere vrijheid als de kunstenaar en mag men een antichrist in Marilyn Manson zien? Of heeft Jan Wolkers ooit doodsbedreigingen gehad? Of was zijn provocatie minder? Is zijn boek teruggetrokken? Wordt er op tv niet gevloekt? Wordt Maria en sex weleens gecombineerd? Of is moeder theresia in extase, maar niet uit religieuze overwegingen? Zijn er boeken over Jezus en zijn vermeende verhoudingen met Maria Magdalena fel ter discussie gesteld?
Zo gingen mijn vragen door.
Is Nederland banger geworden door een gewelddadige actie van een persoon? Heeft men zich laten intimideren door een enkel persoon? En handelt men zo naar alle religies en beschermt men alle religies?

Ik ben niet uit op provocatie en heb die invloed ook niet. En niet alles van religie vind ik zelf verwerpelijk. Provocatie wekt verwijdering. En wat heeft het voor zin om de afstand groter te maken. De eerste achttien jaren van mijn leven zou ik de buitenwereld nog bedreigender hebben ervaren en nog drie keer hebben nagedacht voor ik zou zijn gaan studeren. Maar tegelijkertijd heb je op volwassen leeftijd behoefte aan andere verhalen en andere meningen en wil je weten hoe anderen in het leven staan. Het zevende en zwevende kind ben ik. Ik zou naar de hel gaan als ik niet was uitverkoren. In een kerk kun je je ook beledigd voelen als men zegt dat homosexualiteit niet kan. Of dat je kind niet gedoopt wordt als je een tv hebt. Nou is tv soms ook bagger. Maar toch wordt het door een groep bepaald wat je doet. Je bent geneigd tot alle kwaad. Maar je hebt een keuze. Je kunt een andere kerk kiezen. Zo kun je ook kiezen om een museum niet binnen te gaan. De kerk en de artistieke vrijheid hebben beiden bestaansrecht. Mensen die in alle artistieke vrijheid beweren dat ze wel of niet geloven ook.
De discussies leven nu eenmaal in de samenleving. Is hier een kunstenaar de mond gesnoerd of was het geen kunst en een simpele weg tot provocatie?
Een kunstenaar mag toch als persoon vertellen wat voor invloed bepaalde religies op zijn of haar leven hebben gehad? Of mag dat ook al niet meer?

Ik wou dat ik opgetrokken werd in de zevende hemel in godsdienstige zin en eens even duidelijk inzicht kreeg in de wereldgeschiedenis en het ontstaan van de aarde. En het paradijs werd geopenbaard zonder val, zodat de fotografische weergave van de wereld wat poëtischer zou zijn.

 

SLUIT
SLUIT