Cultureel erfgoed op de kaart

Mouterijoord 2016 - foto: Rita van Biesbergen/Mugmedia

Stichting Cultuur in Wageningen roept alle Wageningers op samen het Wagenings cultureel erfgoed op de kaart te zetten. Vrijdag 9 september is de aftrap met Het Schip van Blaauw. Daarna wordt elke vrijdag op ‘WikiWageningen’ aandacht besteed aan een andere markante plek die belangrijk is in de geschiedenis van Wageningen.

Cultureel erfgoed zegt iets over de geschiedenis van Wageningen, het geeft de stad een eigen gezicht. Denk aan de steenfabrieken, de stadsgracht, de gebouwen van de Mouterij. Maar ook de uiterwaarden en de Wageningse Berg, archeologische vondsten en niet te vergeten kunstcollecties zijn onderdeel van onze geschiedenis en dus allemaal cultureel erfgoed!

In de toekomst zal behoud van ons cultureel erfgoed méér moeten zijn dan alleen behoud en bescherming. Hergebruik wordt steeds belangrijker om behoud rendabel te maken. In Wageningen zijn tal van mooie voorbeelden te vinden van cultureel erfgoed waaraan een zogenaamde nieuwe gebruikslaag is toegevoegd. Cultureel erfgoed waarbij de geschiedenis is meegenomen naar een tweede leven.
Neem het Schip van Blaauw boven op de Berg; nu een bedrijfsverzamelgebouw maar in een vorig leven een wetenschappelijk
centrum waar de basis ligt van de bloembollenhandel.

Cultuur in Wageningen zet elke vrijdag verhalen en beelden over steeds een ander mooi Wagenings cultuurgoed op de website wikiwageningen.nl en vraagt iedereen die foto’s, filmpjes of eigen verhalen heeft, die daaraan toe te voegen. Door samen verhalen, anekdotes, foto’s en video’s te verzamelen van deze markante plekken in Wageningen wil Stichting Cultuur in Wageningen het bewustzijn, omgaan en beheren van het Cultureel Erfgoed in en om Wageningen stimuleren.
Het resultaat kan een interessant onderdeel vormen voor diverse ‘educatieve’ projecten voor zowel jong als oud.

De reeds bestaande website www.Wikiwageningen.nl, in 2013 in het leven
geroepen, dient als platform om interactief kennis te vergaren en te delen, waarmee het een levendige bron van informatie blijft.
Vanaf 9 september tot het eind van het jaar plaatst Cultuur in Wageningen wekelijks een nieuw item.
Heeft u een bijdrage in verhaal, foto of video plaats het op WikiWageningen.nl!

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

SLUIT
CLOSE