Don’t Shoot the Pianoplayer – in Junushoff

Don’t Shoot the Pianoplayer – in Junushoff

Don't Shoot the Pianoplayer - in JunushoffOp 11 juli is het 23 jaar geleden dat Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Mladic de vermeend veilige enclave Srebrenica innamen. De lichtbewapende Dutchbatters van overste Karremans konden niet veel meer dan toekijken. De schuldvraag is al vaak gesteld, een antwoord hebben we nooit gekregen. Er vallen achtduizend doden in een verhaal dat voor de neutrale toeschouwer een black comedy of errors zou kunnen lijken: besluiteloze politici, geheime afspraakjes, niet opdagende F-16’s en slechte timing.
Yorick Zwart en Rutger Kroon maken een bijzondere voorstelling over dit nationale trauma. Kan lachen ons bevrijden? Of schuurt humor over dit onderwerp alleen maar? Na ‘Montyn’ kruipt Yorick Zwart opnieuw in de huid van een oorlogsveteraan: Nico, een soldaat die acteur wilde worden. Een Dutchbatter die terugkwam en verguisd werd door het thuisfront. Yorick speelt Nico als de acteur die hij eigenlijk wilde worden, muzikaal ondersteund door zangeres Catalijne Janssen.

De voorstelling van de Stokerij zal elke avond afsluiten met een nagesprek met ervaringsdeskundige Andries Boneschansker. Hij wass redder op een reddingboot, ambtenaar bij Justitie en is uitgezonden geweest naar Kosovo. Hij vertelt over de overeenkomsten die hij ziet met soldaat Nico uit de voorstelling en over de gevolgen van PTSS.

Dinsdag 29 januari 20:39 uur Kleine Zaal Junushoff

https://www.junushoff.nl/programma/#modal=/programma/4166/De_Stokerij_Speelt/Don’t_Shoot_the_Pianoplayer/?type=show

foto: Anouk van Mil

SLUIT
SLUIT