Eat yourself healthy?! Science Café Wageningen @ Café Loburg

Eat yourself healthy?! Science Café Wageningen @ Café Loburg

Eat yourself healthy?! Science Café Wageningen @ Café LoburgDonderdag 28 juni
19:45 live muziek door 2MusE
20:15 sprekers
Café Loburg

De titel van het volgende wetenschapscafé klinkt misschien heel eenvoudig, maar is het echt? In ons dagelijks leven worden we geconfronteerd met veel meningen over wat gezond is, en deze ideeën zijn vaak tegenstrijdig. Al die berichten over wat we wel en niet moeten eten maken ons verward, onzeker, boos of zelfs onverschillig, en we weten niet zeker welke informatie we moeten vertrouwen. Kunt u de informatie op het etiket van een product gebruiken om te beslissen of een specifiek product de gezondste keuze voor u is? Wanneer kunnen voedselproducenten bijvoorbeeld stellen dat een product veel vitamines bevat of dat de ingrediënten je immuunsysteem versterken? Vreemd genoeg vind je op het etiket van sinaasappelsap dat het een vitamine C-rijk product is, maar dit zie je niet op de meeste sinaasappels, dus hoe is dit mogelijk?

In dit wetenschapscafé zullen we licht werpen op deze schijnbaar tegenstrijdige zaken. Prof. Ellen Kampman zal zich toeleggen op de nieuwste wetenschappelijke gegevens over voeding, voeding en gezondheid en de manier waarop voedingsrichtlijnen worden opgesteld. Ze bespreekt het soort onderzoeken dat wordt uitgevoerd, hun mogelijkheden en valkuilen, en hoe het bewijsmateriaal moet worden geïnterpreteerd. Dr. Alie de Boer, zal haar inzichten in de Europese regelgeving over voedings- en gezondheidsclaims delen, hoe deze claims wetenschappelijk kunnen worden onderbouwd en waarom deze claims interessant moeten zijn voor consumenten en producenten.

Prof. Ellen Kampman is voedingswetenschapper, epidemioloog en voorzitter van Nutrition and Disease aan Wageningen University. Het onderzoek van haar team richt zich op de rol van levensstijl bij ziektepreventie en prognose. Ze publiceerde meer dan 150 wetenschappelijke artikelen en is lid van verschillende (inter) nationale advies- en wetenschappelijke commissies. Ze studeerde Voeding en Gezondheid aan de Universiteit van Wageningen, was gastprofessor aan de Boston Harvard School of Public Health en ontving een postdoctorale opleiding aan het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle.

Dr. Alie de Boer is universitair docent op Campus Venlo van de Universiteit Maastricht. Zij is voedingswetenschapper (bachelor in Nutrition & Health van Wageningen University en master Health Food Innovation Management van de Universiteit Maastricht) gefascineerd door levensmiddelenwetgeving. Als oprichter en hoofd van het Food Claims Center Venlo, onderzoekt ze hoe je wetenschappelijk kunt bewijzen dat voedsel juridisch gezien als veilig en gezond wordt beschouwd. Ze analyseert de wisselwerking tussen voedingswetenschappen en (Europese) levensmiddelenwetgeving en richt zich op het onderbouwen van eisen met betrekking tot gezondheidsclaims en nieuwe voedingsmiddelen.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/198552264109039/

SLUIT
SLUIT