Eenzaamheid, Overleving, armoede, hoop en liefde rond Tsjernobyl

Eenzaamheid, Overleving, armoede, hoop en liefde rond Tsjernobyl

enzaamheid, Overleving, armoede, hoop en liefde rond TsjernobylEen bijzondere multimediale voorstelling in Junushoff op vrijdag 5 oktober.

Tsjernobyl, 26 april 1986.
Door het mislukken van een kernproef en de ontploffing van een reactor neemt het leven van de mensen in en rond de stad Pripyat een drastische wending. De mensen van zo’n 90 steden en dorpen in een straal van 30 km rond de reactor worden geëvacueerd.

Pétro en Nadia, een echtpaar geboren en getogen in Zvizdal, weigeren de evacuatie. Ze verkiezen in hun oude dorp, in hun huis te blijven. Een spookdorp. Zvizdal toont Pétro en Nadia, beiden de 80 jaar ver voorbij, die onverwoestbaar stand houden in de besmette zone en een zelf verkozen eenzaamheid. Zonder stromend water, elektriciteit, telefoon of post.

Vier jaar lang reisde BERLIN twee maal per jaar naar Tsjernobyl om telkens een tijd met Pétro en Nadia door te brengen, hen voor de camera te interviewen en hun leven en keuzes te volgen. Er zijn de bijgeloven, er is de wodka, het prevelen, het vloeken, het zingen, de tandpijn, de ouderdomskwalen, het 20 kilometer wandelen naar de winkel, het wachten op iemand van de bewoonde wereld. Er zijn het stokoude paard en de uitgemergelde koe.

Een verhaal over eenzaamheid, overleving, armoede, hoop en ja, ook liefde tussen twee mensen met rondom hen het kleurloze, geurloze maar permanente stralingsgevaar.

ZVIZDAL (Holoceen #6)
BERLIN & Het Zuidelijk Toneel
Vrijdag 5 oktober 20:30 uur Kleine Zaal Junushoff

https://www.junushoff.nl/programma/#modal=/programma/3844/BERLIN_Het_Zuidelijk_Toneel/ZVIZDAL_Holoceen_6_/?type=show

SLUIT
CLOSE