Geert van Rumund brandt broedplaats open

Afgelopen vrijdag 13 maart opende burgemeester Geert van Rumund de nieuwe broedplaats in de voormalige Zwanenridderschool aan de Nolensstraat.
Kunstenaarsgroep Waterlanders, bekend van hun Oerolfestival producties en andere (inter)nationale kunstuitingen en -spektakels, gaan de komende 3 jaar vanuit dit gebouw werken. De Gemeente maakt dit mogelijk en heeft intentie tot telkens 2 jaar verlening van de gebruikersovereenkomst. Ook kunstenaressen July Leesberg en Marjan Verloop, Kindercircusschool Poeha en een aantal musici hebben hun werkplek gevonden in het gebouw. Er wordt drum- saxofoon-, piano- en vioolles gegeven door uitvoerende muzikanten. De kunstenaars en muzikanten vormen onderling af en aan verbanden in band of optredens, ze geven elkaar feedback op hun werk en ze beheren samen het gebouw op een creatieve en levendige manier. De broedplaats in de voormalige Westerhofschool, die door deze zelfde groep beheerd werd, is daarmee vervangen door dit gebouw, dat wat kleiner, lichter en warmer is. De Westerhofschool zal over niet al te lange tijd gesloopt worden.
Bij het verkennen van de mogelijkheden van het gebouw is ook nog sprake geweest van intrek van het LEEFfestival. De huidige locatie op de Lawickse Allee voldoet echter voor het LEEF beter en kreeg voordat deze verhuizing mogelijk bleek een wat langer vooruitzicht op gebruiksmogelijkheden.
De kunstenaars zijn blij met hun nieuwe werkplek en hopen er lang te mogen zitten. Zoals Waterlander Remco de Kluizenaar grappend verwoordde bij de opening: “in de Westerhofschool konden we voor een half jaar terecht en dat werden uiteindelijk twaalf jaar. Zo rekenend kunnen we nu met een overeenkomst voor drie jaar maarliefst 72 jaar verder met werkplek voor kunstenaars en hun kleinkinderen.”
Geert van Rumund opende het gebouw door zichzelf en twee wethouders, omwonenden en andere belangstellenden toegang tot het gebouw te verlenen met een verfföhn. Hij smolt in enkele minuten een plastic folie open, daarbij ondersteund door live geïmproviseerde muziek van de Waterlanders.

SLUIT
SLUIT