Gemeente verkoopt 225 kunstwerken

Gemeente verkoopt 225 kunstwerken

De Gemeente heeft besloten een deel van haar voormalige collectie kunstwerken ter verkoop aan te bieden. Er worden ongeveer 500 werken afgestoten en per opbod verkocht via de veilingsite www.catawiki.nl. Een deel van de collectie blijft behouden als kerncollectie en vormt daarmee de nieuwe culturele identiteit van de gemeente.

Hoe ontstond de collectie

De Beeldende Kunstenaars Regeling liep van 1956 tot 1987 en gaf kunstenaars de mogelijkheid zich volledig aan hun beroep te wijden. In ruil voor kunstwerken, die zij bij de gemeente inleverden, kregen de kunstenaars een uitkering. De werken worden – vergeleken met de toenmalige aanschafprijzen en gehanteerde prijzen bij de kunstuitleen – zeer aantrekkelijk aangeboden: het startbod bedraagt 1 euro.

Terugkoop door kunstenaars en erfgenamen

De Gemeente Wageningen stelt eerst de kunstenaars in de mogelijkheid om hun kunstwerken tegen de huidige taxatiewaarde terug te kopen. Kunstenaars kunnen hun interesse voor terugkoop van hun eigen werken melden via officemanagement@artdumay.nl. Belangrijk is hierbij dat de kunstenaar zelf, of diens erfgenaam met een verklaring van erfrecht, deze aanvraag moet doen. Na aanmelding ontvangt de kunstenaar een overzicht van zijn of haar eigen werken met de huidige taxatiewaardes, waarna de kunstenaar kan beslissen over terugkoop. Interesse tonen in terugkoop door de kunstenaars kan tot en met 14 juni 2017.

Online veiling

Na 14 juni 2017 worden de werken gefaseerd aangeboden op www.catawiki.nl.
Veiling 1: 16 – 23 juni
Veiling 2: 23 – 30 juni
Veiling 3: 30 juni – 7 juli