Grebbeliniefestival

Grebbeliniefestival 2010 – 68 kilometer muziek, vrijheid en water Sinds 2008 vindt er jaarlijks een Grebbeliniedag plaats. Wegens groot succes en in verband met het herdenkingsjaar vieren we in 2010 twee dagen feest. Daarmee kronen we de Grebbeliniedag tot het Grebbeliniefestival op vrijdag 14 en zaterdag 15 mei. Met als thema ‘Muziek en Vrijheid’ mag u een waterval aan muziek verwachten!

Gemeenten die meedoen met de Grebbeliniedag zijn : Amersfoort, Bunschoten-Spakenburg, Ede, Leusden, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Wageningen en Woudenberg.

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 mei staat de Grebbelinie in het teken van muziek, vrijheid en water tijdens het Grebbeliniefestival 2010. In mei is het 65 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd en daarom wordt de jaarlijkse Grebbeliniedag dit jaar uitgebreid tot een heus festival. Tijdens deze twee dagen zijn overal activiteiten voor jong en oud op en rond de Grebbelinie georganiseerd.

Om alvast in de stemming te komen leest u hieronder een voorproefje van de vele activiteiten tijdens het Grebbeliniefestival.
Op vrijdagmiddag 14 mei vindt het startschot van het festival om 15.00 uur plaats. In de centra van de twaalf gemeenten van de Grebbelinie wordt door verschillende orkesten tegelijkertijd de première van de Grebbeliniecompositie, gecomponeerd door niemand minder dan Bas van Otterloo, ten gehore gebracht. Deze Grebbeliniecompositie is opgedragen aan de soldaten die in de tweede wereldoorlog het gebied rond de Grebbelinie met hun leven hebben verdedigd.
’s Avonds vindt om 20.30 uur op Fort aan de Buursteeg in Renswoude een gratis toegankelijk muziekfestival plaats met een spetterend programma vol jong regionaal talent, poëzie en gloedvolle Nederlandstalige rock van Van Dik Hout. Tevens wordt de Grebbeliniecompositie voor het eerst volledig ten gehore gebracht. De helden van toen zijn hierbij aanwezig als eregasten.

Op zaterdag 15 mei openen ondernemers in en rond de Grebbelinie hun deuren tijdens de jaarlijkse Grebbeliniedag. Op deze dag kunt u meedoen aan diverse workshops en excursies en zelfs een roofvogelshow bijwonen. Bij Hoeve de Beek in Woudenberg gaat u terug in de geschiedenis: de mobilisatie van 1940 wordt hier nagespeeld en u kunt een kijkje nemen bij de bouw van een deel van de Grebbelinie zoals dat in 1794 plaatsvond.
Houdt u meer van beweging? Dan kunt u meedoen aan de Quintathlon (vijf activiteiten). Op de Grebbeberg vindt tevens een indrukwekkend lunchconcert plaats van de Fanfare Nationale Reserve met The Sisters.

Mis het niet! Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op www.grebbeliniefestival.nl. Op deze website kunt u ook meer lezen over de Grebbelinie zelf.

SLUIT
SLUIT