Horror vacui

Leegte. Het is zover. Ik heb de leegte opgevuld uit angst voor witte vlakken. Zondag 8 juni kan men in het boshuis rondlopen. En op het grote groene grasveld erachter. Angsten en het verlangen hoe dat op te vullen is verenigd in een expositie.

De sprankeling van de zee en de ruimte en de horizon rondom. Geen enkele ingreep van de mens te zien. En dan teruglopen naar de kajuit en weten dat je gevangen bent op het water en het met deze bemanning een paar maanden moet maken. Het verlangen naar vrijheid en ruimte en oneindigheid en leegte heeft zijn keerzijden.
Alles heeft twee kanten. Of nog meer.

horror vacui 2Uit angst voor de volheid ging mijn broer naar de leegte. Hij wilde naar het schip en ging varen. Rotterdam uit. De havens uit. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Hij ging naar zee. Simpel. Hij nam de verhalen mee.
Schepen keren terug. “Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt”, vertellen zeevarenden me nog steeds als ik vertel dat ik uit Dordrecht kom. Ik weet alleen te zeggen: “Ben je er eenmaal in, dan heb je het prima naar je zin.”

Uit angst voor leegte schiep God zijn evenbeeld, de mens.Dit evenbeeld heeft nog een grotere angst voor leegte en schreeuwt en krioelt door elkaar heen in grote steden, volle treinen, grijze flatgebouwen waarin vooral iedereen zijn eigen mening naar voren moet brengen. Maar dat kan ook verklaard worden door de val van het paradijs en het verlangen naar de hof van Eden en het niet meer weten hoe dat eruit zag.
Of uit angst voor leegte kwam dan een evolutionair proces. Men ging zich steeds verder ontwikkelen tot het hoogtepunt een keer bereikt is en dan richt men zichzelf weer te gronde door een oorlog of door zijn eigen creaties. De techniek neemt het over en het levenloze gaat spreken en de computers zijn eindelijk intilligenter en commanderen ons.

horror vacui 3Leegte als rustpunt. Laten we in die grote lege plekken van de stad hangmatten maken en de natuur nog iets verder laten groeien.

Leegte voor het leven begint.

Lege plekken door sloop, maar een ander tafereel komt tevoorschijn.

horror vacui 4Opeens zie je overal witte vlakken die je wilt beschilderen.

Ceci n’est pas une pipe in Wageningen. Overal kun je leegtes interpreteren

Leegte tot de zon komt en het voor je ogen verandert.

Leegte en niets uitleggen en de toeschouwer laten kijken. Elke toeschouwer zal zijn eigen waarheid erin zoeken of zijn eigen droom vinden. Of niet. En weglopen. Het was niet voor diegene bedoeld.

Leegte in een isolement van godsdienst. Godsdienstvrijheid achter gesloten voordeuren.

horror vacui 5horror vacui 6Levenloze leegte. Leegte als een belofte.
De positie van jezelf, bepaalt welke kant je ziet.

Voor deze expositie heb ik een werk gemaakt die je van onder, boven, buiten en binnen kunt bekijken.

Marjan Verloop

SLUIT
SLUIT