Jelle Broere

Jelle Broere

door Remco de Kluizenaar

Wie ben je?
Daar kunnen we lang en kort over zijn. Jelle Broere.

Woon je in Wageningen?
Ja

Hoe lang?
Vijf jaar, ik loop al wel langer in het Wageningse rond, ik ben opgegroeid in Oosterbeek, geboren in Ede.

Waarom Wageningen?
Deze stad heeft een sfeer die me bevalt, sociale, open mensen en een leuke studentencultuur hebben me getrokken. Ik was al een tijd actief bij Unitas, in de tijd dat er daar feesten georganiseerd werden door “Ascensions” , een groep mensen die naar mijn zin een goed gevoel hadden voor totaalconcepten: aankleding, muziek, live acts in ��n geheel. Ik wilde daar ook wel muziek draaien.

Wat is je beroep / wat voor kunsten beoefen je?
Pff, is het een beroep? Ik ben al jaren vanuit mezelf bezig met muziek en wil dat als DJ uitdragen. Ik zie mijn uiting in twee delen: als DJ houd ik me bezig met platenkeuze, muziek van anderen combineren tot een sfeer, emoties oproepen bij mensen. Je kan in een DJ set heel veel gevoel leggen. Dat is wel een beroep ja. Daarnaast heb ik het producer gedeelte. Ik wil me hier momenteel nog meer op gaan richten, op het zelf creëren van muziek.

Producer, is dat dus hetzelfde als componist?
Songs maken, compositie dus, is er wel een deel van, maar daarnaast ben ik ook bezig als sounddesigner, om het een naam te geven. Als ik bezig ga met zelf creëren, dan ontdek ik nieuwe geluiden, ik boetseer met geluid, dat is een van de uitgangspunten. Ook de beats zijn vaak uitgangspunt, en akkoorden. In de wisselwerking van die drie ontstaat muziek en of soundsculpture. Meestal maak ik geen “liedje” dat af is, maar een gelaagde geluiden- en beats- verzameling waarmee ik live nog zelf bezig kan. Zo kan er live nog vanalles gebeuren in samenhang met het publiek en de sfeer van dat moment. Met een beetje optreed-adrenaline erbij kan je jezelf dan nog aardig verrassen.

Je hebt ook een artiestennaam, toch?
Ja, ik ben al lang aktief als DJ onder de naam B-Tek, dit was altijd mijn alias voor Techno-sets, hoewel ik nu ook wel Deephouse draai onder die naam.
Verder heb ik de naam Send>>Recieve. Dit is niet echt een pseudoniem van mij alleen, het is meer een concept. Onder deze naam doe ik met diverse live muzikanten sets. Blazers, percussionisten, toetsen en in de toekomst gitaar, gecombineerd met life gemaakte beats of (house)platen. Muzikale invloeden komen dan uit de Soul, Funk en Deephouse hoek.

Wanneer heb je verzonnen dat je iets met muziek wilde doen?
Dat heb ik niet echt op een moment verzonnen, het is ontstaan. Ik was altijd al met geluiden bezig. Ik ben begonnen met drumles toen ik 9 was. De liefde voor muziek komt ook van mijn vader, hij nam ons (mij en mijn broer) wel eens mee naar optredens met zijn band. Ik heb nog altijd goede herinneringen aan zijn saxofoon oefenen op de zolder. Als hij saxofoon speelde, voelde dat altijd goed en vertrouwd.

Wanneer hoorde je voor het eerst iets dat een inspiratiebron voor je huidige manier van muziek maken is?
In 1996 kocht ik een plaat van Jeff Mills, hij was toen heel vernieuwend in Techno, in Dance-muziek in het algemeen. Maar ik heb niet echt één groot voorbeeld, ik laat me be�nvloeden door allerlei stijlen en artiesten. Voorbeelden zijn meestal inspiratiebronnen voor een periode, ze kunnen helpen bij het ontwikkelen van mijn eigen stijl. Momenteel heeft Theo Paris mijn aandacht, en Moody Man en Larry Heard. De eerste single (“my first seven inch”) die ik grijs gedraaid heb als kind, was “The Lion Sleeps Tonight”, grappig he.

Too Many DJ’s?
Ja. Of bedoelde je de act Two Many DJ’s? Nee, in dat geval.
Ik kan een vergelijk maken: er zijn veel mensen die goed kunnen voetballen, maar er spelen er op een avond maar 11 tegelijk in het team van Ajax.

In welke teams heb jij al gespeeld?
Op de Planet Rose avonden in Doornroosje, Nijmegen speel ik regelmatig met live muzikanten er bij, dus onder de naam Send>>Recieve. Onder de naam B-Tek draai ik gemiddeld een keer per maand, ook in Doornroosje. Ik ben daar resident DJ. Verder kan ik misschien maar het best naar mijn bio verwijzen. Ik heb gedraaid in Tresor, de “Technotempel” van Berlijn, in Stuttgart en in Barcelona, in The Moog. Dichter bij huis zijn mijn optredens bijvoorbeeld op de Wageningse bevrijdingsfestivals geweest: in dancetent Je Maintiendrai, op het Conventplein tijdens het Unconventional feest, en bij het Kantongerecht bij Dense Architecture.

En waar kan het publiek de komende tijd iets van je vernemen?
Mijn eerstvolgende B-tek-set vindt in Nijmegen plaats op 26 Maart (zie www.doornroosje.nl). Verder komen er binnenkort nog vast meer “gigs” want de zomer staat voor de deur. Naar verwachting is eind maart mijn site (www.sendrecieve.net) klaar. Naast de gebruikelijke informatie zullen er een paar dj-mixen op staan, in de toekomst wil ik er ook mijn eigen creaties opzetten.

En je plaat dan?
Ja natuurlijk. De Residents EP van Doornroosje. Deze ligt nog in de platenzaak Waaghals in Arnhem en in Nijmegen. Het is een 12 inch vinyl onder het label Fingers ltd. Mijn nummer dat hier op staat heet Rabbit Racer.

Hoe ziet je werkruimte er uit?
Meestal best netjes, alles heeft zijn eigen plek, synthesizer, computer. Tja, gewoon een studio.

Wat is je eerste herinnering?
Uuh… ‘k zou het niet weten. Een van de mooiste van mijn eerste herinneringen dan: het geluid van kikkers in Driel. Dan lag ik ’s avonds in bed en wist ik dat het voorjaar er weer aan kwam. En als dan mijn vader nog even saxofoon zat te oefenen, nou dan was alles voor elkaar!

Herinner je je dromen?
Weinig, de laatste tijd wel meer. Meestal vergeet ik ze weer.

Wat is je grootste verlangen?
Dat ik kan doen waar ik goed in ben.

Wat is je sterrenbeeld? En …. ben je een typische ….?
Schorpioen, dat moet je aan een astronoom vragen, toch? Ach, er zullen best overeenkomsten zijn.

Welk boek lees je op dit moment?
Ik lees vrijwel geen boeken. Wel van plan trouwens.

Hoe zou je je leven omschrijven, in een woord.
Eehm … pff. “Bewogen”.

Wat is de laatste CD die je gekocht hebt?
Seedee? Say day? Ik heb laatst de nieuwe dubbel EP van Moodyman gekocht: “the silence is broken”. Op vinyl, lekker dansbaar, en een goede produktie.

Zeg, kunnen we Wageningen eigelijk terugvinden in je werk?
Jazeker, invloed op mijnmuziek komt net zo hard vanuit mijn directe leefomgeving als van artiesten van over de rest van de wereld.

Als je een budget had van 3,5 miljoen euro om aan kunst en cultuur in Wageningen te besteden, wat zou je ermee doen?
Een groot cultureel centrum voor het waarborgen van vrijheid in cultuur. Waar aandacht is voor vernieuwing, commercie geen rol speelt, maar waar wel op een professionele manier (beeldende) kunst en muziek gepresenteerd kunnen worden. Ik zit niet meteen aan een vette studio te denken….

Wat mis je heel erg in het Wageningse culturele landschap?
Op dit moment mis ik de openheid voor alternatieve of nieuwe stromingen in muziek. Hiervoor ben ik in eerste instantie juist wel naar Wageningen gekomen.

Wil je verder nog iets meegeven aan de lezer van dit interview?
Vertrouw in jezelf. Zie jezelf als een “gezond” mens. Ieder mens heeft iets unieks wat van onschatbare waarde is. Het leven duurt maar kort, gun jezelf de tijd om volop te genieten van de gelukkige momenten!

SLUIT
CLOSE