Kluizenaar graaft naar Bodemschatten als geluidskunstenaar

Kluizenaar graaft naar Bodemschatten als geluidskunstenaar

Kluizenaar graaft naar Bodemschatten als geluidskunstenaarOp de facebook pagina facebook.com/euregiosounds is sinds kort het nieuwste project te volgen van Wageningse kunstenaar Remco de Kluizenaar, bekend van de kunstenaarsgroep Waterlanders, die momenteel vanuit hun thuisstad Wageningen een Europese zomertour houdt met hun locatietheater.

Remco schrijft samen met de Duitse klankkunstenaar Ansgar Silies een muzikale voorstelling “Bodenschätze // Bodemschatten” met als ondertitel: “Euregio Roadtrip Performance”. Als Duits Nederlands kunstenaarsduo vormen Remco en Ansgar een ‘TaNDem’ in het kader van het project tandemkunst / kunstverbindung (www.tandemkunst.eu). Hun plan om in de Bodem naar klanken te gaan zoeken, werd gekozen uit meer dan 40 inzendingen: Wageningse cultuur on tour!

Remco en Ansgar bezoeken komende maanden Nederlandse en Duitse plekken waar de grondstoffen en de industriële historie hen inspiratie en materialen bieden voor klank en muziek. Denk aan de DRU metaalfabriek in Ulft, de steenfabriek Wolfswaard aan de overkant van de Rijn, Alte Weberei Nordhorn en de Bad Bentheimer zandsteengroeve. Wie langs het atelier van de Waterlanders fietst en een grote witte stofwolk ziet, ziet Remco aan het werk bij het bouwen van xylofoons en reuze-kalimba’s uit BadBentheimer zandsteen.

Het resultaat, vier voorstellingen, zullen van December tot Februari getoond worden op de plekken waar de materialen gevonden zijn, bijvoorbeeld de DRU Cultuurfabriek in Ulft, goed bereisbaar vanuit Wageningen. Nader bericht hierover is te vinden op de facebook site “Bodenschätze // Bodemschatten” (facebook.com/euregiosound), waar de beide kunstenaars ook bloggen met foto’s en filmpjes over het maakproces van deze muzikale voorstelling. De berichtjes, foto’s en klanken druppelen daar binnen vanuit Ansgar’s huisstudio in Lingen, vanuit Remco’s studio en en vanuit het Euregio gebied er tussenin, waarover de twee kunstenaars naar elkaar uitkijken.

Over de voorstelling:
Het ijzer uit Ulft, de zandsteen uit Bad Bentheim, bakstenen en weverijen, het Nederlands en het Duits, een saxofoon en een trompet: alles is geluid. De voorstelling Bodemschatten // Bodenschätze neemt je mee op een klank-archeologische reis door de Euregio. Klankkunstenaars Remco de Kluizenaar (NL) en Ansgar Silies (D) graven in de klankrijkdom van hun thuisregio, van Almelo tot Osnabrück, en van Münster tot Doetinchem. Deze roadtrip door de Euregio leidt tot een verrassende, humorvolle en poëtische voorstelling die voortdurend verschuift tussen concert, storytelling en theater.

SLUIT
CLOSE