Langzaam groeiende kunstroute in binnenstad Wageningen

Langzaam groeiende kunstroute in binnenstad WageningenMet de voltooiing van ‘Stadsbos voor Wageningen’, zoals July Leesberg haar werk op de winkelruit van Kado Lokaal aan de Hoogstraat heeft genoemd, is er een derde raamtekening bijgekomen in de Wageningse binnenstad. “Gedurende de coronatijd zijn wij het bos waarin wij wonen extra gaan waarderen,” vertelt ze. ” Lekker tussendoor even wandelen, hardlopen, een frisse neus halen. Daarom heb ik een stukje van het bos meegenomen voor de bewoners en bezoekers van de Wageningse binnenstad.” In overleg met docent Peter de Krosse maakte zij het ontwerp waar doorheen je ook nog de winkel in kunt kijken. Kado Lokaal is een leerbedrijf van RSG Pantarijn Praktijkonderwijs Wageningen en Zideris.

In het kader van het project ‘KunstKruimels & CultuurCroutons’ van kunstenaarscollectief Waterlanders werden eerder al raamtekeningen gemaakt door kunstenaars Marieke Scheijgrond en Henk van Ruitenbeek. Zij maakten raamtekeningen die nog steeds te zien zijn: aan het Conventplein bij Unitas en aan het Salverdaplein bij de stadsbrouwerij. En een vierde is onderweg, op een raam waarvan de locatie tot de voltooiing van het werk nog stil wordt gehouden.

Dat maakt dat er een rondje gewandeld kan worden (met aandacht voor het houden van voldoende afstand) langs de kunstwerken die binnen KunstKruimels & CultuurCroutons zijn gerealiseerd. Daarbij hoort ook nog het gedicht ‘Bericht langs de dijk’ van Ivanka de Ruijter onderlangs de Grebbedijk, hoewel dit werk op het moment door het hoge water aan het gezicht is onttrokken. Wie het werk en de tekst alsnog wil aanschouwen, kan deze terugzien in de video-installatie in de etalage van de Binnenstadswinkel op de hoek van de Markt en de Hoogstraat. De tekst is ook terug te lezen in het onderdeel ‘stadsdichter’ op de website van Cultuur in Wageningen, net als zijn voorganger ‘Bericht op de grond’. (www.cultuurinwageningen.nl)

Alles bij elkaar is er sprake van een zich langzaam uitbreidende kunstroute, voor wie in coronatijd zin heeft in wat culturele afleiding. Een plattegrond en meer resultaten van dit kunstproject zijn te zien via www.kunstkruimels.nl en via de website en social media-kanalen van de Waterlanders. (www.waterlanders.info)

SLUIT
SLUIT