Midas Dekker opent lezingenserie over insecten

We leven op een planeet van insecten: er zijn er 250 miljoen per persoon. En wij kunnen niet zonder. Tijdens een gratis toegankelijke lezingenserie Insecten en Maatschappij in het Forumgebouw op Wageningen Campus nemen bekende biologen en andere wetenschappers de bezoeker acht avonden mee in de bijzondere en wondere wereld van insecten. De bekende bioloog Midas Dekkers opent de serie op woensdag 5 januari.

Een derde deel van ons dieet is afhankelijk is van bestuiving door insecten. Australië heeft voorkomen dat het een grote mesthoop werd door mestkevers te importeren. Insectenplagen in de landbouw worden door legers nuttige insecten in bedwang gehouden. In de Verenigde Staten zijn deze diensten 57 miljard dollar per jaar waard. En in de toekomst wordt onze eiwitbehoefte wellicht vervuld door insecten.

Midas Dekkers opent de serie op 5 januari en zal zijn fascinatie met insecten delen met het publiek, en daarbij aangeven hoeveel wij eigenlijk op deze beestjes lijken. Zijn boek ‘De larf’ werd bekroond als het beste wetenschapsboek van 2002.

Krekelworst Onder andere door de lezingenserie Insecten en Maatschappij is het in Nederland het laatste decennium duidelijk geworden dat we krekels als een uitstekende vervanger van vlees kunnen eten. Bovendien zijn er grote milieuvoordelen. Moeten boeren gaan omschakelen van vee naar minivee? Moeten slagers worden omgeschoold van het uitbenen van een varken naar het maken van een ambachtelijke krekelworst? Het eten van insecten (entomofagie) geniet inmiddels grote, wereldwijde belangstelling.

De lezingenserie wordt door het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, georganiseerd. De serie behandelt uiteenlopende onderwerpen waarin wetenswaardigheden, feiten, onderzoek maar ook opmerkelijke ervaringen met insecten naar voren komen. De lezingenserie richt zich op een breed publiek van zowel studenten als andere geïnteresseerden. De organisatoren willen laten zien hoezeer de zespotige ‘kriebelbeestjes’ met onze maatschappij verweven zijn.

* Elke woensdag van 20.00-22.00 uur van 5 januari tot en met 23 februari 2011. Locatie: Forumgebouw (Wageningen Campus), Wageningen University, zaal C222, Droevendaalsesteeg 2, Wageningen. Zaal open: 19.30 uur.

SLUIT
CLOSE