Ode aan Jits Bakker

Ode aan Jits Bakker

Ode aan Jits BakkerIn museum De Casteelse Poort opent op 18 november a.s. een bijzondere expositie over het leven en werk van de Wageningse beeldhouwer Jits Bakker.
Streekgenoot en beeldend kunstenaar Jits Bakker werd in 1937 geboren in Renkum en overleed in 2014 in zijn Wageningse atelier. Zijn grote bronzen beeld ‘Fly Away’, dat sinds 2013 op de Markt in Wageningen staat, was zijn laatste beeld in de openbare ruimte. Een waardige afsluiting van een lange reeks beelden die wereldwijd op prominente plekken staan.

We vinden zijn beelden in de nabije omgeving, zoals in Renkum, Ede, Oosterbeek, Doorwerth, Otterlo en Veenendaal. Maar ook in Alkmaar, Schiphol, Den Haag, Vlaardingen, Utrecht, Dronten, Leeuwarden, Eindhoven en Kerkrade. Zijn wereldwijde faam blijkt uit monumentale beelden in o.a. Orlando (VS), Frankfurt, Malta, Finland, Portugal en Spanje. Van de meeste grote beelden bestaan ook kleinere uitvoeringen, waarvan er in deze tentoonstelling een aantal wordt getoond.

Aanvankelijk was Jits Bakker grafisch ontwerper en illustrator; hij maakte echter ook vrij werk in diverse schildertechnieken. Een volledig andere techniek die hij beheerste, was de glasfusie. Daarbij combineerde hij verschillend gekleurd glas tot voorstellingen die op een verrassende manier op zijn schilderijen rijmen. Behalve in zijn atelier in De Bilt werkte Jits Bakker ook elders, zoals in de Ardennen en in Zuid-Europa. Een weerslag van de verschillende gevoelstemperaturen van deze locaties is terug te zien in de in donkere tinten met paletmes uitgevoerde taferelen van de Ardennen en de in kleurige kwaststreken geschilderde mediterrane landschappen. Ook het rivierdal in Renkum en Wageningen was meermalen een bron van inspiratie.

Naast zijn kunstzinnige vaardigheden was Jits Bakker een vaardig promotor van zijn eigen werk. Hij maakte van en voor prominenten beelden en wist deze dan aan betrokkenen aan te bieden en hen te verleiden tot aanwezigheid bij een vernissage. Leden van ons koningshuis, beroemdheden uit de sportwereld, muziekgrootheden zijn zo in brons gegoten en geëerd. Om enkele namen te noemen: prinses Juliana, koningin Beatrix, prins Bernhard, Johan Cruijff, Raymond Poulidor, Bob Dylan, Emmylou Harris en Miles Davis.

De tentoonstelling Jits Bakker is bedacht en vormgegeven door museum De Casteelse Poort in samenwerking met de Stichting Jits Bakker Collectie. Te zien t/m 24 maart 2019. Foto: Stichting Jits Bakker Collectie

SLUIT
CLOSE