Programma herdenking 4 mei Wageningen

Stille Tocht

De Stille Tocht op 4 mei in Wageningen start vanaf de Johannes de Doperkerk, Bergstraat 17. Het verzamelen start om 18.45 uur, het programma begint om 19.00 uur.
Voorafgaand aan de Stille Tocht spreekt Mevrouw Troostwijk. Zij was in Wageningen ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog en vertelt over haar ervaringen uit die tijd.

Route Stille Tocht

Ook nu het Stadhuis weer in gebruik is, start de route van de Stille Tocht zoals voorgaande twee jaar in de Bergstraat en lopen deelnemers door de Hoogstraat, Walstraat en eindigt de Stille Tocht op de Costerweg bij het Monument voor de gevallenen.
Burgemeester Van Rumund: “De gemeente organiseert 4 mei samen met de vrijwilligers van de 4meiwerkgroep. Uit de evaluatie bleek dat deze route, die het centrum van de stad doorkruist, goed aansluit bij het lokale karakter dat we willen benadrukken in de Stille Tocht en de herdenking op 4 mei. Ook met de nabijheid van Hotel de Wereld is het een symbolische plek.”
De route voert langs het Joods monument ‘De Levenspoort’ in de Walstraat waar de burgemeester namens alle inwoners van Wageningen een steentje legt.

Oecumenische dienst

Voorafgaand aan de Stille Tocht is een oecumenische dienst in de Grote Kerk op de Markt van 18.45-19.15 uur. Bezoekers aan deze dienst kunnen na de dienst aansluiten bij de Stille Tocht.

Kaarsjes op de dijk

Rivieren verbinden mensen. Dat is het achterliggende thema van het traditionele fenomeen Kaarsjes op de dijk. Het Leeffestival zorgt vanaf 19.30 tot 23.30 uur voor een prachtig lichtschouwspel op de Grebbedijk.

Herdenkingsconcert wordt herdenkingsexpositie

Het Herdenkingsconcert is dit jaar omgevormd tot een Herdenkingsexpositie in de Grote Kerk op de Markt met als thema ‘de kracht van het persoonlijke verhaal’. Tijdens de expositie kunt u ook luisteren naar liederen van het Hull Freedom Chorus (koor uit Engeland).
De expositie is gratis en ook overdag toegankelijk. Vanaf 20.45 uur zingt het Hull Freedom koor een aantal liederen.

Ontsteking bevrijdingsvuur

Voor middernacht komt het vuur aan in Wageningen op het 5 mei plein. Burgemeester Geert van Rumund: “De ontsteking en verspreiding van het bevrijdingsvuur vind ik een prachtig, symbolisch moment, zo wordt het bevrijdingsvuur en de vrijheidsboodschap verspreid over vele gemeenten op Bevrijdingsdag.”
Vanaf 22.15 uur wordt het organisatie stokje overgedragen aan Wageningen45. De gemeente is verantwoordelijk voor 4 mei en Stichting Wageningen45 organiseert alle activiteiten op 5 mei.“