Project Creative Buddy

Nieuws voor creatieve professionals

Als cultuurmakelaar kom je allerlei initiatieven tegen waarin meedenken en ook ondersteuning gevraagd wordt. Neem nu het initiatief van het innovatiebureau Matching Innovation uit Wageningen.
Het bureau deed mee aan een soort ‘subsidiewedstrijd’ van het ministerie van economische zaken en het ministerie onderwijs/cultuur en wetenschappen. Doel van de subsidie was om creatieve professionals met het bedrijfsleven te koppelen.
Waarom?, kunt u zich afvragen. Het is een feit dat onze wereld en dus ook de wereld van bedrijfsvoering steeds complexer wordt. Het werken volgens bepaalde structuren is niet meer genoeg. Er wordt inventiviteit en creativiteit verlangd van ondernemers. En vaak zitten deze zo vol met werk dat het nu juist aan ruimte ontbreekt om creativiteit nog een kans te geven. Die ruimte moet je jezelf dan dus geven en voor jezelf ook organiseren.
Een creatieve professional kan die ruimte letterlijk bieden en stimuleren door gesprekken te voeren en/of door met een totaal open, creatieve blik naar een bedrijf of bedrijfsvoering te kijken.
Voor de creatieve professional kan het werk in het bedrijfsleven betekenen dat er nieuwe netwerken ontstaan. Ook dat er ideeën ontstaan voor nieuwe creatieve producten. Bovendien kan de creatieveling ook leren van het bedrijfsleven

Maar hoe vinden beide partijen elkaar?
Daar heeft Matching Innovation een structuur voor bedacht: de creative buddy.
Grof samengevat worden manager/ondernemer in contact gebracht met elkaar. Ofwel: Ondernemers en creatieve professionals gaan georganiseerd daten!

Een leuk initiatief! Dat vonden de ministeries ook. Van de meer dan 400 inzendingen werden er 39 uitgekozen voor een stimuleringssubsidie. En Matching Innovation was er één van.
Het initiatief past bovendien fantastisch in het werkplan van de cultuurmakelaar: het werken aan een culturele planologie. Ofwel: kunst en cultuur meer verweven in het maatschappelijke leven. Dus lift ik als cultuurmakelaar mee met dit project en ondersteun ik het met uren. De gemeente kan dan in deze moeilijke tijden weliswaar niet financieel ondersteunen, maar met inzet van uren van de cultuurmakelaar kunnen initiatieven zo toch gesteund worden.

Monique Lenselink

SLUIT
SLUIT