Remco de Kluizenaar

Remco de Kluizenaar

door Freek Broere

Wie ben je?
Remco de Kluizenaar. Iedereen die je tegenkomt met dezelfde achternaam mag je de groeten doen.

Woon je in Wageningen?
Ja.

Hoe lang?
1.87 m. En wat wonen betreft: vanaf 1995, 9 jaar dus.

Waarom Wageningen?
Daar waren eigenlijk verschillende redenen voor. Mijn zus studeerde hier. Daardoor ben ik een keer uitgegaan in Unitas. Daar kwam ik mensen van theatergroep Artefact tegen. Het leek me erg leuk om me daarbij aan te sluiten. Bovendien trok de soft linkse studentenscene van Wageningen me erg aan. Maar toen moest ik natuurlijk nog wel een enigzins aansprekende studie kiezen. Dat is bioprocestechnologie geworden, omdat die studie een leuke combinatie is van de vakken waar ik goed in ben.

Wat is je beroep?
Beeldend kunstenaar / theatermaker. Ik ben onderdeel van kunstenaarsgroep “De Waterlanders”/ Daarmee doen we toegepaste kunstprojecten en gezamelijke exposities. Daarnaast exposeer ik ook zelfstandig en werk ik aan theaterstukken.

Je oefent een kunst uit. Kan het publiek op dit moment werk van jou zien?
Ja, op m’n website www.remcodekunstenaar.tk en bij de expositie “Sex in de Flex” in de Flex-Expo, Plantsoen 200, ingang aan de Schoolstraat.

Wat bezielt jou om kunst te maken?
Het is een verslaving. Als ik het niet doe, gaat het jeuken. Daarnaast is het voor mij een vorm van communicatie. Dingen zeggen wordt bij mij vaak te wollig. Als ik mezelf bijvoorbeeld over spiritueel gedachtengoed hoor praten, denk ik bwehh. Maar in kunst kan ik het wel goed uitdrukken.

Hoe ziet jouw werkruimte eruit?
Mijn werkruimte zit in een oud schoolgebouw. Daarin heb ik een hok van 15m2 waarin mijn spullen liggen opgeslagen en waarin ik een werkblaadje heb. Maar meestal neem ik materialen mee naar een groot klaslokaal, de algemene werkplaats. Daar is ook goed gereedschap enzo.

Wat is je eerste herinnering?
Dat ik op een glijbaan in de peuterspeelzaal zit. Verder is het ontmoeten van kinderen die ik niet kende me vrij sterk bijgebleven. En dat ik een jongetje heel gek vond omdat hij heel vaak klojo zei. Dat was de eerste keer dat ik iemand hoorde schelden.

Herinner jij je dromen?
Ja, meestal wel. Ik heb eens in een boekje gelezen dat als je dromen ’s ochtends opschrijft, je nieuwe dromen steeds beter kan herinneren. Je kan het dus trainen. Dat heb ik een tijdje gedaan. Soms herinnerde ik me 6 dromen van 1 nacht. Maar nu meestal alleen de laatste. En als het slecht met me gaat, droom ik vaak dat ik terug moet naar de kunstacademie of de middelbare school nog een keer moet doen.

Wat is je grootste verlangen?
Van mijn eigen kunst rondkomen zodat ik mijn hele leven kunstenaar kan blijven.

Ben je een beelddenker?
Nee, een gevoelsdenker. Gedachtengangen zijn bij mij een serie van gevoelens en emoties. Daarna komt er pas beeld en geluid bij. Dus misschien ben ik geen goed beeldend kunstenaar. Bij muziek is het overigens anders, dat zit rechtstreeks aangesloten op mijn gevoel.

Voel je verwantschap met een bekende schilder, illustrator, architect, schrijver, musicus, componist, designer, ……..?
Wat muziek betreft met muzikant/producer Moby. Ik wordt er ook vaak mee vergeleken. Zijn manier van werken, eerst individueel alles produceren en het daarna uitvoeren met de band, spreekt me erg aan. De filosofie komt dan dus maar van ��n persoon. Dat vindt ik interessant, het zijn consequent de keuzes van ��n iemand. En dan zijn podiumperformance… dat wil ik ook wel. Daarnaast voel ik op beeldend gebied verwantschap met Geiger. Zijn kunst is foto-realistisch en combineert biologische en mechanische elementen, monsters en technologie. Hij heeft bijvoorbeeld het monster van de film Alien ontworpen. Ook met Geiger word ik soms vergeleken.

Opleiding?
Nee. Ik heb één jaar in Arnhem de vrije kunst opleiding gedaan. Maar dat zag ik verder niet zitten. Ik heb nog wel mijn propaedeuse bioprocestechnologie.

Ben je naast beeldende kunst en theater nog op andere manieren met kunst bezig?
Ja. Ik maak muziek in de surfband “The Killer Bananazz“, en ik schrijf liedjes achter de computer. Verder doe ik o.a. tijdens feesten performances en ontwierp en bouwde ik nogal eens festivaldecoratie.

Als je een budget had van 3,5 miljoen euro om aan kunst en cultuur in Wageningen te besteden wat zou je ermee doen?
3,5 miljoen ? Dat is echt veel te weinig. Als ik het 5 x zou mogen opmaken, zou ik vijf verschillende projecten willen opzetten. Een pand voor muzikanten dat fungeert als ontmoetingsplek/oefenruimte/kroeg met een vleugel voor beeldende kunst , een pand voor individuele kunstenaars, een pand voor samenwerkende kunstenaars, een pand voor de knutselaars van 5 mei en een wijkhuis hobby-achtig pand. Daarnaast zou ik in Wageningen bordjes neerzetten die aanduiden waar alle cultuurinstellingen zijn.

Kan je Wageningen terugvinden in je werk?
Ehh.. Ik heb wel een fotobewerking van de uiterwaarden gemaakt. Verder is biologie wel in mijn werk terug te vinden. Dat is misschien ook wel Wagenings. Maar ik beschouw mezelf als een wereldburger. Zelfs Nederland is eigenlijk niet in mijn werk terug te vinden.

Waar krijg je kippevel van?
Beetje cliché misschien… van mooie vrouwen. Ook weleens kippenvel in de negatieve zin trouwens.

Waar kan je niet tegen?
Tegen bepaalde dingen uit de politiek. Zoals het klakkeloos overnemen van dom taalgebruik uit de V.S, zoals “oorlog tegen terrorisme”. Of het in de fik zetten van een school als wraakactie. En in het algemeen: politiek bedrijven uit zelfzuchtigheid. Dat is een van de grootste monsters waarmee de mensheid moet leren omgaan. En de andere is een oude bekende: het massaal worden van een bepaald soort haat in politiek en de samenleving.

 Wat is de laatste CD die je gekocht heb?
Arie Visser, Far Away. Dat is een eigen maaksel van een Wageningse muzikant/producer. Hij is docent maatschappijleer op het Pantarijn. Hij heeft een klein studio’tje waar hij liedjes componeert. Hij maakt bij het produceren van zijn muziek veel gebruik van samplers in plaats van echt ingespeelde instrumenten. Normaal gesproken hou ik daar niet zo van, maar bij Arie Visser wel.

Welk boek lees je op dit moment?
William Burroughs, The place of dead roads.

Hoe zou je jouw leven beschrijven?
Leuk

Wat is je astrologische teken?
Ik ben geboren op 20 april ’77 om 20:30 ’s vonds. Daardoor zit ik precies op de grens van ram en stier.

Ben je een typische ram/stier?
Ik kan me geloof ik in allebei wel een beetje vinden.

Wat mis je heel erg in het Wageningse culturele landschap?
Straattheater en muzikanten.

SLUIT
CLOSE