Schrijversharten en Zideris winnaar juryprijs Culturele Ronde 2017

Schrijversharten en Zideris winnaar juryprijs Culturele Ronde 2017

Schrijversharten en Zideris winnaar juryprijs Culturele Ronde 2017Woensdag 3 mei werd in de bblthk de juryprijs Culturele Ronde Wageningen 2017 uitgereikt. De jury – wethouder Lara de Brito, Margreet Takken en Jelle de Gruyter – koos voor de poëzieroute van Schrijversharten (poëzie) en Zideris (borden). Schrijversharten is een project van de Wageningse schrijvers Annie van Gansewinkel, Martijn Adelmund en Laurens van der Zee. “Het waren twee intensieve en bijzondere dagen. We hebben heel veel moois gezien en uiteindelijk gekozen voor een winnaar die onze ogen heeft geopend. We hebben onze stad op een andere manier leren bekijken,” aldus wethouder Lara de Brito.
In het weekend van 22 en 23 april stelden meer dan 80 Wageningse kunstenaars hun atelier of expositieruimte open. Lara de Brito vertelt enthousiast hoe zij en de andere juryleden alle 38 locaties bezochten en tot een keuze van de winnaar zijn gekomen. “De jury had van tevoren een paar criteria vastgesteld, maar een objectieve keuze is niet mogelijk. Kunst is iets dat beleef je, het moet je raken en het is daardoor ook iets persoonlijks. We hebben daarom onafhankelijk van elkaar een persoonlijke lijst met 10 favorieten gemaakt. Vijf kunstenaars hadden we alle drie op ons lijstje. Vervolgens zijn we met elkaar in gesprek gegaan. We hebben er een gezamenlijke top-10 van gemaakt. In willekeurige volgorde: Erika Welling, Titus de Jong, Valencia groep, Raymonde van Santen, Jedidjah van Leeuwen, Schrijversharten met Zideris, Ellen Jens, Jacqueline van Bergeijk, Gelske Kwikkel en Hanneke van den Berg. En ik kan verklappen: de winnaar is niet een nummer 1 van een van de juryleden. Al pratend en alles afwegend kwam een andere favoriet uit de top-10 als winnaar uit de bus: Schrijversharten samen met Zideris. Het is de combinatie van beeld, landschap, kennis, taal en de boodschap die ons enorm aansprak.”
Annie van Gansewinkel nam namens Schrijversharten de prijs in ontvangst, een bon ter waarde van € 150,- om te eten bij EatCetera. De negen andere genomineerden kregen een attentie en natuurlijk een eervolle vermelding. Annie van Gansewinkel: “Het was een groot succes, we hebben ontzettend genoten van dit project en de samenwerking met Zideris. Ik zie ook een aantal mensen van Zideris in de zaal zitten. Bedankt!” Voorzitter Hanke Cannegieter sluit prijsuitreiking af met een dankwoord aan Cameraclub Wageningen. “Dankzij de Cameraclub zijn er fantastische foto’s gemaakt van de Culturele Ronde, waardoor wij als kunstenaar ook bij iedereen een beetje hebben kunnen kijken. Ongelooflijk leuk!”, aldus Hanke Cannegieter. De foto’s van de Cameraclub zijn te zien op tinyurl.com/cultureleronde2017. Culturele Ronde 2017 is mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers en bijdragen van sponsoren en de Gemeente Wageningen. De volgende Culturele Ronde Wageningen is in 2019. Meer over de Culturele Ronde op www.cultureleronde.nl of Facebook/com/CultureleRondeWageningen.