Spaanse wind bij Culturele Ronde op 22 en 23 april

Spaanse wind bij Culturele Ronde op 22 en 23 april

Spaanse wind bij Culturele Ronde op 22 en 23 aprilOp 22 en 23 april stellen meer dan 80 kunstenaars hun atelier of expositieruimte open tijdens de Culturele Ronde Wageningen 2017. Bezoekers kunnen lopend of op de fiets een leuke route door Wageningen uitstippelen en een inkijkje krijgen in het werk en de inspiratie van de talentvolle Wageningse kunstenaars. Een belevenis. In de aanloop naar dit open-atelier weekend is van 8 – 23 april een overzichtstentoonstelling te zien in Museum De Casteelse Poort. Deze tentoonstelling wordt op 8 april om 16:00 uur geopend door wethouder Lara de Brito. Bijzonder dit jaar is de deelname van zeven kunstenaars uit Valencia aan de Culturele Ronde.

Drie Wageningers – Clementine Sluijsmans, Joke van Erkel en Laurens van der Zee – zijn de drijvende kracht achter de kunstenaarsuitwisseling Valencia-Wageningen 2017. Tussen 15 – 25 april zijn de Valencianen in Wageningen en in oktober reizen zeven Wageningse kunstenaars af naar Valencia. Joke van Erkel: “Het is heel spannend om de twee culturen te laten versmelten en te kijken wat daar uitkomt. In de week voorafgaand aan de Culturele Ronde gaat de groep van 14 Nederlandse en Spaanse kunstenaars met elkaar aan de slag. De resultaten zijn te zien bij de Culturele Ronde. We geven nog niet prijs wat we precies gaan doen, dat blijft een verrassing. Ons thema is in ieder geval ‘windmolens’. De windmolen is zowel in Nederland als in Spanje een markant element in het landschap en in de cultuur. Wij hebben onze Nederlandse molens en in Spanje hebben ze de hagelwitte windmolens. Denk maar aan het verhaal van Don Quichotte, de edelman die de strijd aangaat met de molinos gigantes. Als kunstenaars stellen we ons open; inspiratie mag van alle kanten binnenwaaien.” Laurens van der Zee, dichter en muzikant, maakt voor het Valenciaproject een tekstinstallatie. Daarnaast maakt hij in deze Culturele Ronde met Schrijversharten een wandelroute met landschapspoëzie.

Joke van Erkel en Clementine Sluijsmans werken regelmatig samen in hun kunst. Beide vrouwen zijn relatief nieuw in het Wageningse kunstenaarsleven. Dit is de tweede keer dat ze meedoen aan de Culturele Ronde. Joke’s interesse gaat uit naar het spanningsveld tussen binnen en buiten. Ze maakt maquettes en legt de ontdekkingstocht door de ruimtes van de maquette vast op film en foto. Dat levert prachtige beelden op en de doorkijkjes stellen de toeschouwer in staat zijn eigen invulling aan de ruimtes te geven. Clementines werk is veelal gerelateerd aan de actualiteit, de Zeitgeist. Zij is wat genoemd wordt een conceptueel kunstenaar en ze uit zich in interactieve installaties, waarbij verschillende technieken gebruikt worden. Clementine: “Ik woon sinds 2010 in Wageningen. Hiervoor heb ik 35 jaar in Spanje gewoond. In 2005 richtte ik met anderen samen het kunstenaarscollectief Colectivo Azufre in Valencia op. Toen Laurens, Joke en ik het plan voor de uitwisseling kregen, heb ik contact gezocht met een bevriende kunstenaar in Valencia, Leonor Segui. Met elkaar hebben we de plannen vorm gegeven. De Spanjaarden vinden de deelname aan het open-atelier weekend bijzonder, zoiets zie je niet vaak in Valencia. We vinden het geweldig dat de Culturele Ronde zo positief reageerde op ons voorstel om de Spanjaarden deel te laten nemen.” Joke vult aan: ”We werken voor deze uitwisseling trouwens samen met meerdere Wageningse organisaties of initiatieven; het wordt een inspirerende ontmoeting. En natuurlijk krijgt onze eigen Wageningse molen ook een rol.”

Alle 80 kunstenaars en de 38 locaties van de Culturele Ronde worden bezocht door een jury, bestaande uit Lara de Brito, Jelle de Gruyter en Margreet Takken. De uitreiking van de juryprijs is in de bblthk, het tijdstip wordt nog bekend gemaakt. Op www.cultureleronde.nl staat meer informatie over alle deelnemende kunstenaars en locaties van de Culturele Ronde. Foto’s van de Culturele Ronde 2015, voor een groot deel gemaakt door de Cameraclub Wageningen, zijn te bekijken op bit.ly/fotosCultureleRonde2015. Meer info over de uitwisseling met Spanje op www.facebook.com/ArtistExchangeValenciaWageningen.