Tentoonstelling Horse Power (6-10-2014 / 27-02-2015)

In 1879 is de toenmalige Rijks Land- en tuinbouwschool Wageningen in het bezit gekomen van een aantal papier‐maché modellen van Docteur L.T.J. Auzoux (1797 ‐1880), waaronder een levensgroot paard.

Het anatomisch model van een hengst, op ware grootte, is vervaardigd van papier-maché met ijzerdraad en beschilderd. De buikholte van het paard is horizontaal te openen door hoofd en schouders omhoog te bewegen. In de buikholte zitten verschillende organen die uitneembaar zijn. Van Auzoux zijn ook nog 40 aparte onderdelen van een paard aanwezig, waaronder 30 paardengebitten, acht pathologische modellen van het paardenbeen, een paardenhoef en het vrouwelijke urogenitaal stelsel.

Het zijn historische leermiddelen om de stand van wetenschap, de anatomische kennis van het dier aan de studenten te kunnen overbrengen. De modellen zijn zo precies vervaardigd dat ze nog heden ten dage in het onderwijs gebruikt worden. Zij worden beschouwd als academisch erfgoed en zijn tentoongesteld in belangrijke natuurhistorische musea over de hele wereld. Er zijn vijf andere paardenmodellen bekend in diverse musea of instellingen maar in andere maatvoering.

Het paard en de 40 onderdelen zijn vanaf 2012 tot voorjaar 2014 gerestaureerd door Elisabeth Nijhoff Asser. Ter gelegenheid hiervan is een tentoonstelling gemaakt met deze topstukken, met andere papieren modellen, zeldzame boeken en bijzondere plaatwerken over de geschiedenis van het (werk)paard en de paardenfokkerij.

De tentoonstelling is te zien vanaf maandag 6 oktober t/m vrijdag 27 februari 2015, op werkdagen van 9 tot 13 uur, en ’s-middags op afspraak.

Wageningen UR Library, Speciale Collecties, Droevendaalsesteeg 2, Forumgebouw, 6708 PB Wageningen. Openingstijden: ma – vrij van 9.00 – 13.00 uur en ’s middags op afspraak.

Meer informatie en groepsrondleidingen: speccoll.libary@wur.nl tel. 0317-482701

wageningenUR.nl/library/special-collections
www.facebook.com/WURLibrary

SLUIT
SLUIT