Toneelvereniging WDT speelt De Jossen

Toneelvereniging WDT speelt De Jossen

Absurde Vlaamse humor, een flinke dosis zelfspot en veel herkenning

De Wageningse toneelvereniging WDT speelt in april De Jossen, een toneelstuk van de Vlaamse schrijver, dramaturg en performer Tom Lanoye.

In het land van De Jossen heet iedereen Jos, er zijn geen mannen of vrouwen en iedereen is gelijk. Iedereen voelt zich veilig en beschermd door de andere Jossen, iedereen houdt zich aan de regels en collectiviteit is het grootste goed. Totdat één van de Jossen zich plotseling losmaakt uit de groep en bekent dat hij zich zo anders voelt. Aanvankelijk lachen de andere Jossen om hem, maar al snel slaat de ontreddering toe. Niets menselijks blijkt de Jossen vreemd: pijn, verdriet, liefde, romantiek, saamhorigheid en individuele verlangens tegenover de wens bij de groep te horen. In poëtische taal beschrijft Lanoye de onmetelijke moed die je als individu soms nodig hebt om werkelijk een authentieke keuze te maken.

Regisseur Willem Westermann herkent in dit stuk zijn fascinatie voor de vraag hoe de mens houvast zoekt in het leven. “Ik hou ervan om met de spelers samen veel te improviseren en uit te proberen. Met deze groep enthousiaste spelers ging dat heel goed. Zodoende zijn we erachter gekomen hoe het stuk in elkaar zit. Iedereen heeft zijn ‘eigen’ Jos ontwikkeld op basis van veel verschillende improvisaties. Het definitief vastleggen vormde de laatste fase van het boeiende repetitieproces. Dat was hard werken en heel veel lachen”.

WDT speelt De Jossen als een absurde tragikomedie, waarin de realiteit gevaarlijk dicht genaderd wordt.

Spel: Els Ausema, Ine Wiebenga, Susanne Dons, Marieke Griffioen, Esther van der Schouw, Henk Vink, Karlijn Eggens, Heleen Hendriks en Tessa Kingma.

De voorstellingsdata zijn: vrijdag 6 april (feestelijke première), vrijdag 13, zaterdag 14, woensdag 18, zaterdag 21 en zondag 22 april in Theater De Wilde Wereld. Aanvang 20.30 uur, behalve zondag 22 april, dan begint de voorstelling om 15.00 uur.

Meer informatie en reserveren via de website: www.wdttoneel.nl of tel. 0317-318031

SLUIT
CLOSE