Voorvechter van het Vraagteken on tour!

Wageningse en Duitse kunstenaars op Reis met stofarchief en kijktuigen

Kunstenaar / museumoprichter Edo Hebinck gaat komend najaar een avontuurlijke reis aan met acht kunstenaars. Een aantal van de kunstenaars zijn Wageningers, een aantal komen uit Duitsland. De kunstenaars vereniging zich onder de titel “Ergens, een plek”. Dit is een reizende tentoonstelling, waarin kunstenaars bewust door de ogen van hun kunstenaarsziel gaan kijken naar plekken waar ze iets mee hebben. Ze delen deze eigenzinnige blikken voor het eerst in november, als de tour van de expositie start in Huis Kernhem in Ede.
Momenteel loopt er een crowdfundingsaktie op de site voordekunst, om de tour mogelijk te maken: https://www.voordekunst.nl/projecten/3640-reistentoonstelling-ergens-een-plek
Support your local artists en doe een donatie.

Edo Hebinck is een geboren voorvechter van het vraagteken. “Een vraagteken is een haakje, daarmee kun je iets naar je toe halen. Een uitroepteken is meer een soort knuppeltje, waarmee je mensen om de oren kunt slaan. Toch werkt een kreet met een uitroepteken er achter vaak en ik weet niet of ik daar wel zo blij mee ben….” een vraagteken klinkt door in zijn stem als hij dit statement maakt. Zo is ook de kunst van Hebinck, mysterieus en onderzoekend. Hij bouwt kijktuigen, waardoor je simpelweg naar de omgeving om je heen kan kijken. Maar door een zandkorrel gezien, ondersteboven in één miniem druppeltje water, of op het matglas van een camera obscura, komt de wereld zo anders binnen. Soms lijkt de wereld in zijn kijktuigen scherper dan in de realiteit. Daarmee begint het bevragen van hoe je de wereld om je heen ziet. Zie je wel alles, zie je wel wat je ziet?

In de expositie “Ergens, een plek”, heeft Edo Hebinck, vanuit zijn aanstelling als curator bij het Museum Droom & Geheugen acht kunstenaars uitgenodigd om via hun eigen werk impressies te geven van plekken die hen iets doen. Waar de plekken zijn? Het is niet altijd duidelijk. De tentoonstelling wil zelfs bevragen wat een plek is? Is een plek enkel een GPS-coordinaat, kun je er een lijn omheen trekken, of horen zijn bewoners, zijn geschiedenis en zelfs de reis er heen en er vandaan allemaal bij de eigenheid van “Een plek, Ergens?” Met deze vragen zijn de volgende kunstenaars aan de gang gegaan: Marij Roex (fotografie), Erik Vos (cyanotypes), Wolfgang Stöcker (Deutsches Staubarchiv), Henk Knol (gedichten en schilderijen), Bert Hoekstra (grafiek), Julia Hofstede (literaire voorleeskunst), Laurens van der Zee (improvisaties), Beate Gördes (tekeningen) en Remco de Kluizenaar (die een kunstzinnig filmpje maakte voor de crowdfundingsaktie).
De tentoonstelling “Ergens, een plek” is door deze veelheid aan eigenzinnige manieren van kijken een herontdekking van je eigen visie op de wereld om je heen.
Om maar een bijzonder voorbeeld te noemen: het stofarchief van de duitse kunstenaar Stöcker. Hebinck: “Stof is iets democratisch, het ligt overal. Maar stof is niet overal hetzelfde. Het zegt iets over een plek. Dit ontdekte ik toen ik zelf matglas maakte voor mijn camera obscura’s, door helder glas op verschillende plekken stof te laten vangen. Stöcker gaat hier veel verder in en laat zien dat stof uit de opera in Wenen een heel andere kwaliteit heeft dan stof dat gevangen is bij de Chinese Muur. Je ziet echt verschil in kleur, klontering, vlokking, je ziet de rode kleur van het pluche van de theaterstoelen. Op die manier kun je door de bril van stofvangen een impressie van duizenden plekken op aarde krijgen.” Hebinck vervolgt: “Een stoffige expositie zal het echter niet worden, eerder kom je als bezoeker bleu binnen en ga je paars met gele stippen naar buiten.”

Om veel mensen mee te kunnen nemen in deze aangename verwarring en nieuwe manieren van kijken, zou het mooi zijn als de tentoonstelling een reis kan maken vanuit hier, Ede en Wageningen, naar Keulen, Berlijn en andere plekken. De lezers van cultuurinwageningen kunnen dit mede mogelijk maken via de crowdfundings aktie: https://www.voordekunst.nl/projecten/3640-reistentoonstelling-ergens-een-plek

SLUIT
SLUIT