Wageningers op de vlucht in WOII

Voor het eerst sinds de tweede wereldoorlog zijn er meer dan 50 miljoen vluchtelingen, mensen die huis en haard verlaten en elders een veilig onderkomen zoeken. Veel Wageninger hebben een grote betrokkenheid bij de problematiek van vluchtelingen.

Zo zet de gemeente zich in voor de opvang van meer asielzoekers; samen met Wageningen UR wordt gezocht naar geschikte locaties. Aanstaande zaterdag 26 september is er in Theater Junushoff een benefietoptreden voor de Wageningse vluchtelingenorganisatie VOD, en op social media en door scholieren worden spontane inzamelingsacties georganiseerd.

De Wageningse betrokkenheid bij de vluchtelingenproblematiek heeft een bijzondere historische basis. Wageningen is een van de weinige steden die in de tweede wereldoorlog tweemaal is geëvacueerd. Aan het begin van de oorlog werd Wageningen, vanwege de ligging bij de Grebbeberg, volledig ontruimd. De bewoners verlieten de stad met kolenschepen, bij terugkeer trof men de stad volledig in puin geschoten aan. Na de luchtlandingen in september 1944 lag Wageningen voor de tweede keer binnen vijf jaar onder vuur. Opnieuw kregen de inwoners de opdracht de stad te verlaten.

Op de website wo2meteigenogen.nl staan de ooggetuigenverhalen van Wageningers over deze donkere bladzijde uit de geschiedenis. De videoverslagen, verhalen en foto's geven een beeld van hoe het is om alles achter te moeten laten, de risico's van de vlucht, de impact van de noodopvang, en de verwoestingen die men na terugkeer aantrof.

Alle verhalen over de evacuaties zijn te bekijken via www.wo2meteigenogen.nl/tag/evacuatie

SLUIT
SLUIT