13 April live bij RTV Rijnstreek: lancering GPS muziekstuk in Wageningen centrum

13 April live bij RTV Rijnstreek: lancering GPS muziekstuk in Wageningen centrumOp 13 april van 21-22u, wordt een muziekstuk van 1 kilometer lang live gelanceerd bij RTV Rijnstreek, “De Klinkerstraat”:
In juni 2021 vertoonde klankkunstenaar Remco de Kluizenaar een muziekstuk van 100 meter met de naam “De Klinkerstraat” in het stuk hoogstraat vanaf het wagenwiel tegenover de BBLTHK tot aan de helft van de hoogstraat ter hoogte van Blokker. Op 10 speakers waar je langs kon lopen klonken 10 muzieksferen die elk op dezelfde grondtoon waren ingespeeld in de studio door de componist Remco en door twee andere lokale musici: Harpiste Nanja Bakker en Sopraan Johanneke Vogel. Door langs deze speakers te lopen, ontwikkelde de muziek zich.
In het halve jaar na deze vertoning van “De Klinkerstraat”, werkte Remco de Kluizenaar voor de WUR aan een audiotour op de Campus, waarin interviews met wetenschappers te horen zijn samen met muziek gemaakt met laboratorium-instrumenten van de WUR en andere klanken uit voedselonderzoek, zoals hommels en rammelende lupine bonen. Hierover kun je meer lezen en de tour downloaden: http://www.wur.nl/audiotour-eiwittransitie en in de uitzending van RTV Rijnstreek van 13 april 21-22 uur laat Ton van Rhoon een en ander uit de tour horen, waarbij hij Remco de Kluizenaar interviewt samen met twee wetenschappers van de WUR.

De GPS app “Echoes”, waarbinnen die Campustour draait, is ook erg goed te gebruiken voor “ruimtelijke muziekstukken”, oftewel muziek waar je doorheen kan lopen om hem zelf te veranderen. Zo kwam Remco op het idee om “De Klinkerstraat” uit te bouwen en een permanente plek “in the cloud” in het centrum te geven.
De 10 muzieksferen van “De Klinkerstraat” mengen in verschillende verhoudingen met elkaar en raken zo versmolten tot 1 groot muziekstuk, waarvan het verloop niet vaststaat: via GPS reageert het op hoe snel en waarheen jij loopt. De muziek ligt “verstopt” in cirkels van 50-90 meter doorsnee, verspreid over Bergstraat, Bevrijdingsstraat, Hoogstraat + zijstraten en Markt + aangrenzende winkelstraten. “de leuke Wageningse straatjes dus”, aldus Remco de Kluizenaar.
vanaf 14 april kan je dus met smartphone en koptelefoon op “anders dan anders winkelen”.
De Klinkerstraat is mogelijk gemaakt door de Wageningse winkeliers van SOW en gemeente Wageningen.

foto “de kluizenaar hoort de klinkers”: Wim de Vos – webcare / cultuurinwageningen

SLUIT
SLUIT