Het Ding in de kunst, 17 november

Het Ding in de kunst, 17 novemberHet Ding in de kunst
Hoe gaan we om met de dingen om ons heen, wat betekenen ze voor ons en waar laten we ze als ze afgedankt zijn? Op woensdagavond 17 november staan Dingen centraal in de bibliotheek. Het wordt een avond met vraagtekens en een knipoog. De Saloncommissie van het Platform Beroepskunstenaars Wageningen organiseert de avond in samenwerking met de bblthk , de openbare bibliotheek van Wageningen, en met de initiatiefnemers van ‘Het Kruithofproject’.
In maart 2020 werden in de Wageningse bibliotheek 42 onbekende dingen aan kunstenaars meegegeven om er kunst van te maken. Het waren dagelijkse dingen uit een speciale verzameling: De Vlaamse filosoof Jaap Kruithof liet een verzameling na van 160 verhuisdozen vol bij elkaar gespaarde dingen – asbakjes, vazen, lampen, poppen en vele gebruiksvoorwerpen. Zijn zorg was, hoe we met al deze dingen omgaan. Het Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen heeft een aantal van deze dozen verdeeld onder kunstenaars om er iets mee te doen. De enige doos in Nederland stond in Wageningen. De inhoud ervan is in de loop van 2020 tot kunstwerken getransformeerd. Op de Dingensalon van 17 november vertoont Cees Mobach zijn documentaire over dit Kruithofproject.
Na de pauze houdt Geert van Middelkoop, beeldend kunstenaar, ‘dingenspecialist’ en oprichter van de Dingenpartij ons een spiegel voor over onze neiging alles te bewaren en verzamelen. Ook het in Wageningen gevestigde Ministerie van In Onbruik Geraakte Zaken laat van zich horen. De schrijvers van Schrijversharten en initiatiefneemster Petra Sips brengen op die avond toepasselijke teksten. Een speciale Dingenexpositie is vanaf 19:30 uur in de bblthk te bekijken. Het programma begint om 20:00 uur.
De toegang is gratis, aanmelding is verplicht (https://www.bblthk.nl/) .
De bblthk is verplicht zich aan de dan geldende coronaregels te houden. Het adres van de bblthk is Stationsstraat 2 te Wageningen.
https://beroepskunstenaars.nl/, https://www.schrijversharten.nl/, https://mas.be/nl/Kruithof/1-de-collectie-en-zijn-verzamelaar, https://www.miniogz.nl/, http://www.dedingenfabriek.nl/de-dingenpartij/

SLUIT
SLUIT