Kunstenaars kleuren de binnenstad

Kunstenaars kleuren de binnenstadIn december 2020 werden Wageningse Beroepskunstenaars opgeroepen om met ideeën te komen centrumbezoekers verrassenderwijs uit hun corona-bubbel te halen. In totaal werden zesentwintig ideeën ingezonden, met een totaalwaarde van € 72.000.

Een jury bestaande uit Dorien van de Laak (o.a. directie schouwburg Junushoff, Schouwburg Ogterop en producent digitale media), Ard Huiberts (kunst/design winkel Imagine), en Sjaak Driessen (o.a. Beelden op de Berg en vm. Directeur BBLTHK) heeft de inzendingen uitvoerig gewikt, gewogen en besloten de volgende zes projecten te honoreren.

  • Ferengi 2 (Vreemdeling) van de Maakfabriek – Een (wandelende) expositie van onherkenbaar kleurrijke verschijningen
  • Bomen in blauw van Birgit Petersen – Een aantal bomen in de Hoogstraat en/of naaste omgeving worden ingepakt in blauwe stof – Een uiting van vreugde, stabiliteit en vertrouwen.
  • Mos van Astrid Mulder – Een climate-fiction installatie in een leegstaand winkelpand of vergelijkbare locatie
  • Quotes van Marcel Reulen & Perishable Rush – Posterproject met quotes van Wageningers
  • Complimentenmaschine 2.0 van Robert Kamphuis & Laurens van der Zee – Passanten wordt op een aantal plekken op verrassende wijze een compliment toegestopt, in verschillende talen
  • De Klinkerstraat van Remco de Kluizenaar – Een muziekstuk van honderd meter waar je doorheen kunt lopen

De winnende Wageningse kunstuitingen zijn in juni en juli zichtbaar in de binnenstad. Met de uitvoering van de ideeën is gewacht tot er enige versoepelingen zijn in de coronamaatregelen. Dit zodat de kunstenaars de aandacht krijgen die ze verdienen.

De wedstrijd was een initiatief van de ondernemers in de Wageningse binnenstad. De gemeente ondersteunde dit van harte en stelde een budget van € 20.000 beschikbaar. Het Platform beroepskunstenaars Wageningen werd gevraagd de wedstrijd in overleg met de binnenstadmanager te organiseren.

SLUIT
SLUIT