Solotentoonstelling Thijs Kwakernaak

Nieuw: Solotentoonstelling Thijs KwakernaakHet was de Winterreise, de befaamde liedcyclus van Franz Schubert, die beeldhouwer Thijs Kwakernaak aanzette tot het maken van houten beelden, voor elk van de liederen minstens één. De 24 beelden, met een belangrijke rol voor handen, zijn van zondag 12 juni 2022 tot en met zondag 29 januari 2023 te zien in Beeldengalerij Het Depot in Wageningen.

Over het werk van Thijs Kwakernaak
Het werk aan zijn eigen Winterreise nam 5 jaar in beslag en bleek een louterende en emotionele reis. Thijs ervaart de liederen in de Winterreise als het kijken in een spiegel. Zoals een beeldhouwer zichzelf tegemoet treedt in zijn eigen beelden zo hadden de toonzettingen van de 24 gedichten van Wilhelm Müller een grote impact op zijn werk.

Handen
De constante in het werk van Thijs Kwakernaak is het werken in hout en het maken van figuratieve beelden waarin de mens centraal staat. In veel werk spelen handen daarbij een rol. Kwakernaak: “Handen zijn het tactiele zintuig. Ik raak graag hout aan. Handen staan ook voor het doen: je ogen zien iets dat je handen vervolgens kunnen maken.”

Natuur, hout en intimiteit
De omgeving waarin Thijs Kwakernaak werkt is van invloed op zijn beelden. Vanuit zijn atelier kijkt hij uit op de uiterwaarden van de IJssel. In deze omgeving is de natuur aanwezig, de natuur waar Kwakernaak zich zeer verbonden mee voelt. Kwakernaak: “Je hoort er allerlei soorten geluiden en er is niets helender dan het luisteren naar de geluiden uit de natuur, het geluid van eenden, overtrekkende vogels en het spotten van de ijsvogel. Ik voel me zeer verbonden met de natuur en ook met een natuurlijk materiaal als hout. Ik ervaar een intimiteit bij het werken in hout, een verbondenheid zonder woorden die ik bij mensen niet altijd ervaar. Als een beeld af is dan moet het als het ware naar mij toe willen komen, alsof er een soort wezen is ontstaan waar ik kennis mee wil maken.”

Over Beeldengalerij Het Depot
Beeldengalerij Het Depot in Wageningen is een museaal podium voor de hedendaagse beeldhouwkunst en stelt de ontplooiingskansen van de kunstenaar centraal. Van mensen voor mensen. De collectie beelden bestaat uit torsen en fragmenten van het menselijk lichaam. De diverse tentoonstellingen zijn verdeeld over drie locaties, die verbonden zijn door twee prachtige arboreta. Bij het Depot sluiten kunst, natuur en architectuur naadloos op elkaar aan.

SLUIT
SLUIT