Voor ieder wat wils in theater Junushoff

Natuurlijk is Wageningen geen Amsterdam of Den Haag. Toch heeft het als kleine stad wél een eigen schouwburg waar Wageningers kunnen kiezen uit meer dan 140 voorstellingen per seizoen. ‘Junushoff draagt bij aan het stedelijk klimaat van Wageningen‘, zegt directeur Loek Buys. ‘Dat stedelijke karakter mag best nog wat meer worden aangezet want het is een uniek selling point in de Food Valley’ vult adjunct directeur Dorien van de Laak aan.

Junushoff wil graag dat de voorstellingen voor ieder wat wils bieden, en doen daar ook veel moeite voor. Meer dan in het verleden programmeert het theater populaire musicals en shows. Ook programmeert het vaker populaire zangers, zoals vorig jaar Frans Bauer en Nick en Simon – voorstellingen die veel mensen erg leuk vinden, en die daarom ook snel zijn uitverkocht. Kaartjes ervoor zijn niet goedkoop, maar mensen met een kleine portemonnee kunnen voor alle voorstellingen in Junushoff een tegemoetkoming krijgen bij de Doe Mee fondsen van Ede en Wageningen. Voor jongeren beneden de 26 heeft Junushoff een last minute korting: voor een tientje kunnen ze naar iedere niet uitverkochte voorstelling. ‘We vinden het belangrijk dat iedereen de kans heeft van theater te genieten, kunst en cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn’, zegt adjunct directeur Dorien van de Laak.

Dorien van de Laak & Loek Buys Junushoff

Avontuurtjes

Tegelijkertijd willen Buys en Van de Laak de regio vernieuwende kunst bieden. Meer dan de meeste andere theaters programmeert Junushoff daarom voorstellingen van jonge, soms nog onbekende acteurs. Zo helpt het theater meteen ook deze acteurs een podium te bieden. Om mensen te verleiden zulk vaak verrassend of ontroerend theater te bezoeken zet Junushoff ‘avontuurtjes’ in. De theaterliefhebber koopt een kaartje voor 2 voorstellingen tegelijk, met een korting voor de experimentele. ‘Theater, waaronder juist vaak experimenteel theater, kan hele nieuwe inzichten bieden in actuele maatschappelijke problemen’, zegt Van de Laak. ‘En het kan het ook makkelijker maken om over moeilijke onderwerpen te praten.’ Een goed voorbeeld van een toneelstuk dat een lastige en actuele kwestie bespreekbaarder maakt, vond ze het in april uitgevoerde stuk De Vader. Naarmate de avond vorderde werd deze vader, gespeeld door Hans Croiset, steeds dementer. Bij het nagesprek in de bar (steeds vaker wordt bij toneelstukken een nagesprek georganiseerd met de spelers), bleek dat het stuk had geleid tot meer begrip, voor de dementerende én de familieleden.

Nieuw publiek

Junushoff trekt nu 30.000 mensen per jaar. Loek Buys heeft de ambitie 45.000 bezoekers per seizoen trekken voor het professionele theaterprogramma. Hij verwacht dat de programmering van populairdere voorstellingen hierbij zal helpen. Nieuw publiek wil hij trekken met onder anderen tribute bands zoals the Analogues en Her Majesty. Dat het gericht nieuwe doelgroepen aanspreken werkt, hebben Buys en Van de Laak gezien bij dans. Dit seizoen zijn 10 dansvoorstellingen geprogrammeerd, waaronder Scala van het Rotterdamse Scapino Ballet. Buys: ‘Tien jaar geleden ben ik begonnen meer dans te programmeren, omdat ik dans zo’n onderbelichtte vorm van podiumkunst vond. Aanvankelijk trokken de voorstellingen van Scapino hoogstens honderd mensen, afgelopen keer waren er zeker 400 bezoekers. Toch een kwestie van volhouden.’

Rol in de keten

Behalve Junushoff zijn er nog allerlei andere podia in Wageningen zoals huiskamerpodia, Wilde Wereld, Loburg Live, een eventueel toekomstig poppodium en Impuls. Het ene podium is meer geschikt voor bijvoorbeeld een groot, professioneel gezelschap, het andere voor een kleine semi-professionele groep, of voor nog studerende kunstenaars. ‘Samenwerken in deze keten is belangrijk’, zegt Buys ‘We moeten elkaar niet als concurrenten zien maar samen een mooi aanbod in Wageningen neerzetten.’ In de zomer is in het theater cafe een nieuwe bar gekomen, evenals een klein podium dat met een handomdraai is te voorzien van licht en geluid: een zogenoemd plug en play podium. Dat podium biedt kansen voor allerlei amateur muzikanten. ‘We willen hier dus uitdrukkelijk niet concurreren met andere podia’, zegt Buys ‘maar een aanvulling bieden.’

Samenwerken in de Food Valley

Het zou goed zijn als in de hele kennisregio Food Valley de positie van kunst en cultuur sterker wordt, vinden Buys en Van de Laak. Sinds een jaar of vier werkt Junushoff daarom nauw samen met Cultura in Ede. Dat werpt zijn vruchten af voor beide theaters: er komen meer bezoekers uit Ede naar Wageningen en vice versa. De programmeringen van beide theaters vullen elkaar aan en bieden samen een breder aanbod voor de regio dan dat de theaters apart hadden kunnen doen. In mei 2018 gaat Junushoff meedoen met het Internationale Kamermuziekfestival dat de Edesche Concertzaal jaarlijks organiseert. Buys: ‘Wij versterken zo de kennisas Wageningen-Ede op cultureel gebied. Zo’n samenwerking tussen Ede en Wageningen zou op meer gebieden kunnen, zoals in cultuureducatie.

SLUIT
SLUIT