Routes

Wandelroutes

Veluwe voettocht

Van Hattem aan de IJssel naar Wageningen aan de Nederrijn- 100 km dwars over de Veluwe.

Met 91.000 hectare is de Veluwe het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Hoe zou het zijn om de hele Veluwe te voet te doorkruisen, van het uiterste noordoostelijke punt in Hattem naar het meest zuidwestelijke punt in Wageningen? Zoveel mogelijk door de natuur, over onverharde paden, zodat je helemaal opgaat in de Veluwe?

Dat kan nu! De Veluwe Voettocht van Hattem naar Wageningen is een van de meest adembenemende wandelroutes in Nederland. Het is een pad dat je meeneemt door spectaculaire en ongerepte landschappen: bossen, heidevelden, zandverstuivingen, en unieke flora en fauna.

Lees verder op: https://www.wandeleninede.nl/veluwevoettocht »

 

Muzikale speurtocht bij WUR, wat eten we morgen?

De “Wageningen Campus Audiotour Eiwittransitie”, is een muzikale speurtocht vol humor en verrassingen naar de geluiden van voedselonderzoek bij de WUR. Klankkunstenaar Remco de Kluizenaar laat je door de muren van de campusgebouwen heen luisteren via interviewfragmenten met wetenschappers, geluiden uit hun eiwitonderzoek en muziek gecomponeerd met de geluiden uit hun onderzoek. Hommels zoemen melodietjes in harmonie met zoemende DNA-sequencers, rammelende lupine peulen en een pipetteerrobot battelen om de boventoon in de ritmesectie. Een interview over eetbaar eendekroos, wordt voorzien van een muzikale impressie van de exponentiële groei waar dit plantje toe in staat is, waarna het eiwit in dat plantje met een kerkelijk lied en een commerciele radiojingle bezongen wordt. Voor een voorproefje kun je dit interview met Patrick Lodiers op NPO Radio 1 luisteren

Meer info en downloadinstructies als je dat nog nodig hebt: www.wur.nl/audiotour-eiwittransitie

Kunstroute Environmental Sciences Group

In 2010 heeft de kunstcommissie van de Environmental Sciences Group een prachtig boek uitgegeven over de kunst, architectuur en tuinen van Lumen, Gaia en Atlas. Met foto’s en verhalen over de gedachte achter de gebouwen en de kunstwerken die in en om de gebouwen te vinden zijn.
Liefhebbers kunnen een kunstroute lopen op de Campus van Wageningen UR.

Download route »

Wandelroute Stadsgracht

De stadsgracht van Wageningen is nog vrijwel helemaal intact. De gracht is in zijn geheel aangewezen als beschermd rijksmonument, net als de bewaard gebleven delen van de middeleeuwse stadsmuur. Alleen bij de Stationsstraat, tussen de Hoogstraat en het Plantsoen, is de gracht in 1963 helaas gedempt. Langs de gracht zijn veel mooie plekken te vinden. Deze folder geeft een korte beschrijving van de geschiedenis van de vesting Wageningen met zijn bezienswaardigheden.

De route begint aan de noordoostkant van de stad, waar de stadsgracht bijna raakt aan de Lawickse Allee. Daarna wordt de gracht met de wijzers van de klok mee gevolgd; via Stationsstraat, langs Molenstraat, Spijk, Bowlespark, wallenpad, Emmapark, Walstraat en Plantsoen weer terug.

Lees verder op: Platform Stadsgracht Wageningen / download route »

Klompenpad Wageningse Engpad

Ontdek het mooie buitengebied van Wageningen. Wandelen langs de bosrand, op de stuwwal, over zandwegen en akkers. Cultuurhistorisch landgebruik, fraaie zichtlijnen en landgoederen bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Bekijk de volledige route »

Klompenpad Nudepad

Ontdek het mooie buitengebied van Wageningen rondom buurtschap De Nude. Wandelen door weilanden, uiterwaarden, veenontginningen, langs hagen en over de Grebbedijk. De afwisseling van cultuur, natuur en verhalen over de strijd in dit gebied bepalen hier de sfeer. Klompen aan, rugzak op en gaan!

Bekijk de volledige route »

Schrijverspad Veluwezoom

Het Schrijverspad Veluwezoom is een literaire en toeristische voettocht van Rhenen naar Dieren langs 100 schrijverslocaties.
Het wandelboek beschrijft een voettocht in etappes van ongeveer 14 km in 5 dagen en bevat 26 topografische kaarten. Het traject is ook met GPS-apparatuur te volgen, dus verdwalen is niet meer nodig. Het voetpad loopt over de stuwwal van de zuidelijke Veluwezoom, langs de rivieren Nederrijn en IJssel. Over een lengte van ruim 70 km worden bijna 100 schrijverslocaties aan elkaar gekoppeld.

Meer informatie / boek »

 

Fietsroutes

Historische Buitenplaatsen Veluwezoom West

2012 is het Jaar van de Historische Buitenplaats. Ontdek de historische buitenplaatsen met een fietstocht. Tijdens uw fietstocht door het westen van de Veluwezoom fietst u langs diverse buitenplaatsen zoals Park Sonsbeek. Groot Warnsborn, Laag Wolfheze, De Keijenberg, Villa Hinkeloord / Het Depot, Belmonte, Kasteel Doorwerth, Airborne Museum ‘Hartenstein’, Bato’s Wijk en Rosandepolder.
Download de route van LekkerFietsen.nl »

Grebbelinie fietsroute Zuid

Al tijdens de Tachtigjarige Oorlog is men op het idee gekomen om een verdedigingslinie tot stand te brengen door een wal aan te leggen van de Grebbe tot de Zuiderzee.
De Grebbelinieroute (zuid 38 km) vormt samen met de Grebbelinieroute (noord 36 km), de hele Grebbelinieroute (68 km)

Meer informatie en route op route.nl »

Kanoroute

Kanoroute Gelderse Vallei / Grebbelinie

In de Gelderse Vallei zijn vier kanoroutes uitgezet. Eén van deze routes voert over de Grift, van Wageningen naar het centrum van Veenendaal. Deze tocht van ongeveer 12 km leidt u langs het Binnenveld met haar bijzondere weidevogels, de Bennekommer Meent en de Blauwe Hel. Bij proefboerderij Ossekampen in Wageningen is een in- en uitstapplaats.

Meer informatie over deze en de andere drie kanoroutes, vindt u in de folder (PDF)

Met de kano langs de Grebbelinie »

 

SLUIT
SLUIT