Projecten

Naast het beheer van dit virtuele podium voor cultuurproducenten en consumenten, ontwikkeld Stichting Cultuur in Wageningen ontwikkelt meerdere activiteiten op het gebied van kunst en cultuur in de regio Wageningen:

Kunst kleurt de stad

Tot begin augustus 2021 was werk van zes Wageningse kunstenaars in de Wageningse binnenstad te zien of te horen. Haal bezoekers van het centrum uit hun corona-bubbel, dit was de opdracht van een wedstrijd die Wageningse beroepskunstenaars meekregen. De wedstrijd was een initiatief van ondernemers uit de Wageningse binnenstad, financieel ondersteunt door de gemeente, en georganiseerd door het Platform beroepskunstenaars Wageningen in overleg met de binnenstadmanager.

Bekijk alle werken op: Kunst kleurt de stad

 

Sporen in het landschap

Wie de sporen in ons landschap kan lezen ziet veel méér dan alleen maar een weg, een boerderij, een beek of een akker. Landschappen dragen tal van sporen van vroeger gebruik en als je erop uittrekt en die sporen weet te duiden wordt het een ware ontdekkingsreis. Want wie meer weet ziet ook veel meer! Iedereen die foto’s, filmpjes of eigen verhalen heeft, kan die daaraan toe voegen.

www.wikiwageningen.nl/sporen-in-het-landschap/

 

Cultuuragenda 2025

De rol van kunst en cultuur in de samenleving staat voortdurend onder druk, ook in Wageningen. Om te laten zien wat kunst en cultuur voor Wageningen kunnen betekenen, portretteert de Stichting Cultuur in Wageningen acht Wageningse kunstenaars en vertegenwoordigers van culturele instellingen (najaar 2017).

Bekijk alle items op Wageningse Cultuuragenda 2025

 

Monumentaal erfgoed op de kaart

foto: Rita van Biesbergen / Mugmedia

Cultureel erfgoed geeft de stad een eigen gezicht. Denk aan de steenfabrieken, de stadsgracht, de gebouwen van de Mouterij. Hergebruik wordt steeds belangrijker om behoud rendabel te maken. In Wageningen zijn tal van mooie voorbeelden te vinden. Iedereen die foto’s, filmpjes of eigen verhalen heeft, kan die daaraan toe voegen.

www.wikiwageningen.nl/monumentaal-erfgoed

 

Wiki Wageningen

De geschiedenis van Wageningen door en voor Wageningers: een levendig beeld van de kleurrijke geschiedenis van de kleine nederzetting aan de Rijn die is uitgegroeid tot een ‘Wereldstad’.

www.wikiwageningen.nl

 

Verhalen over Wageningen in de Tweede Wereldoorlog

Ieder jaar wordt er op 5 mei in het hele land de Dag van de Vrijheid gevierd. In Wageningen heeft deze dag een speciale betekenis, omdat hier in 1945 de capitulatie is getekend in Hotel  ‘De Wereld’. Inmiddels leven wij hier in Nederland al meer dan 60 jaar in vrede. Oorlog is iets wat niet alleen ver van ons afstaat, het is ook iets wat moeilijk voor te stellen is. Het is des te belangrijker ons te blijven realiseren dat oorlog niet altijd iets is van ver weg, maar ook hier heeft plaatsgevonden.

www.wo2meteigenogen.nl

 

World Press Photo

In 2007 vond de tentoonstelling World Press Photo tenstoonstelling in de Johannes de Doperkerk in Wageningen plaats. Stichting Cultuur in Wageningen organiseerde naar aanleiding hiervan een FOTOWEDSTRIJD, op basis van 5 teksten van bekende Wageningse schrijver: “Een persfoto krijgt pas echt betekenis door de ‘context’: de kop bij de foto, de achtergrond, de totale omgeving…. Bij deze fotowedstrijd draaien we het om: Wekelijks wordt er een nieuwe tekst – een krantenkop – gepresenteerd waar je met foto’s op kunt reageren.”
De ‘krantenkoppen’ zijn gemaakt door Wageningse schrijvers: Wijnand Steemers, Marjan Verloop, Annie van Gansewinkel, Mieke van Hooft en Laurens van der Zee.

Bekijk alle inzendingen op: www.cultuurinwageningen.nl/wpp/

SLUIT
SLUIT