Wandel- fietsroutes

Wandelroutes

Wandelroute Stadsgracht

De stadsgracht van Wageningen is nog vrijwel helemaal intact. De gracht is in zijn geheel aangewezen als beschermd rijksmonument, net als de bewaard gebleven delen van de middeleeuwse stadsmuur. Alleen bij de Stationsstraat, tussen de Hoogstraat en het Plantsoen, is de gracht in 1963 helaas gedempt. Langs de gracht zijn veel mooie plekken te vinden. Deze folder geeft een korte beschrijving van de geschiedenis van de vesting Wageningen met zijn bezienswaardigheden.

De route begint aan de noordoostkant van de stad, waar de stadsgracht bijna raakt aan de Lawickse Allee. Daarna wordt de gracht met de wijzers van de klok mee gevolgd; via Stationsstraat, langs Molenstraat, Spijk, Bowlespark, wallenpad, Emmapark, Walstraat en Plantsoen weer terug.

Lees verder op Platform Stadsgracht Wageningen / download route »

Kunstroute Environmental Sciences Group

In 2010 heeft de kunstcommissie van de Environmental Sciences Group een prachtig boek uitgegeven over de kunst, architectuur en tuinen van Lumen, Gaia en Atlas. Met foto’s en verhalen over de gedachte achter de gebouwen en de kunstwerken die in en om de gebouwen te vinden zijn.
Liefhebbers kunnen een kunstroute lopen op de Campus van Wageningen UR.

Download route »

Wandel en/of fietsroute Grebbedijk

De Grebbedijk beschermt de Gelderse Vallei en het Eemland tegen hoogwater in de Nederrijn. De wandelroute van 14,5 kilometer voert u op en rond de Grebbedijk en laat u o.a. kennismaken met monumenten als het Dijkstoelhuis en steenfabriek De Bovenste polder, en de prachtige natuur in de uiterwaarden. Een deel van de route is ook zeer geschikt om te fietsen.

Deze folder kosteloos aanvragen via website Waterschap Eem & Vallei »

Schrijverspad Veluwezoom

Het Schrijverspad Veluwezoom is een literaire en toeristische voettocht van Rhenen naar Dieren langs 100 schrijverslocaties.
Het wandelboek beschrijft een voettocht in etappes van ongeveer 14 km in 5 dagen en bevat 26 topografische kaarten. Het traject is ook met GPS-apparatuur te volgen, dus verdwalen is niet meer nodig. Het voetpad loopt over de stuwwal van de zuidelijke Veluwezoom, langs de rivieren Nederrijn en IJssel. Over een lengte van ruim 70 km worden bijna 100 schrijverslocaties aan elkaar gekoppeld.

Meer informatie / boek »

Fietsroutes

WO2 in Wageningen met eigen ogen

Op deze site staan ooggetuigenverslagen van een aantal ingrijpende gebeurtenissen in de periode ’40 – ’45 in Wageningen. De plekken waar deze gebeurtenissen plaatsvonden zijn te bezoeken (zie plattegrond), via een mobiele telefoon of tablet zijn de foto’s en verhalen ook op de locatie te bekijken.

Meer informatie en route op WO2 met eigen ogen »

Grebbelinie fietsroute Zuid

Al tijdens de Tachtigjarige Oorlog is men op het idee gekomen om een verdedigingslinie tot stand te brengen door een wal aan te leggen van de Grebbe tot de Zuiderzee.
De Grebbelinieroute (zuid 38 km) vormt samen met de Grebbelinieroute (noord 36 km), de hele Grebbelinieroute (68 km)

Meer informatie en route op EropuitinEde »

Beeldenroute  Groene Blaadjes en Oude Stenen

Vanaf station Ede-Wageningen fietst u via knooppunten zó naar het Nationale Park De Hoge Veluwe, dat in 2010 75 jaar bestaat. Onderweg komt u een afwisselend landschap tegen van heide, bos en stuifzand. Misschien ontmoet u wel één van de bewoners: herten, zwijnen, dassen of de herder met zijn schaapskudde. U fietst langs verschillende horecagelegenheden waar u een ijsje kunt eten of uitgebreid kunt tafelen. Sinds 2010 treft u langs deze route ook bijzondere beelden. Deze beeldenroute is 29,6 km.

Meer informatie en route op EropuitinEde »

Historische Buitenplaatsen Veluwezoom West

2012 is het Jaar van de Historische Buitenplaats. Ontdek de historische buitenplaatsen met een fietstocht. Tijdens uw fietstocht door het westen van de Veluwezoom fietst u langs diverse buitenplaatsen zoals Park Sonsbeek. Groot Warnsborn, Laag Wolfheze, De Keijenberg, Villa Hinkeloord / Het Depot, Belmonte, Kasteel Doorwerth, Airborne Museum ‘Hartenstein’, Bato’s Wijk en Rosandepolder.
Download de route van LekkerFietsen.nl »

Kanoroute

Kanoroute Gelderse Vallei / Grebbelinie

In de Gelderse Vallei zijn vier kanoroutes uitgezet. Eén van deze routes voert over de Grift, van Wageningen naar het centrum van Veenendaal. Deze tocht van ongeveer 12 km leidt u langs het Binnenveld met haar bijzondere weidevogels, de Bennekommer Meent en de Blauwe Hel. Bij proefboerderij Ossekampen in Wageningen is een in- en uitstapplaats.

Meer informatie over deze en de andere drie kanoroutes, vindt u in de folder (PDF)

Met de kano langs de Grebbelinie »

SLUIT
SLUIT