26 en 28 juni Concert met live animaties

26 en 28 juni Concert met live animatiesKom genieten van prachtige muziek over dieren en andere wezens uit de natuur, met live gemaakte projecties, zandschilderingen en schaduw-animaties.

26 juni en 28 juni in de Ontmoetingskerk, Emmalaan 1 in Bennekom. Aanvang 20:00 uur, entree 12,50 (tickets uitsluitend aan de zaal), kinderen tot 10 jr gratis.

Het Wageningse blaaskwintet Pent’Amuse bestaat binnenkort 20 jaar. Dat wordt gevierd met een speciaal concert: “Variété d’été” – Beelden Beesten Beweging. Het woord variété verwijst zowel naar muzikale variatie als naar een theatraal element in de avond: Klankkunstenaar Remco de Kluizenaar maakt tijdens het concert live beelden op de muren. Hij werkt in de stijl van Wajang-theater, (zand)tekenaars en graphic harvesters, en bereidt als een “6de muzikant zonder instrument” mooie “live gemaakte filmpjes” voor, die hij ter plekke tot leven wekt via licht-en schaduwprojectoren op de muren.
De componisten variëren van klassiek (Giulio Briccialdi) en modern (Luciano Berio) tot hedendaags, nl. de Australische componist Ross Edwards, die zich door Aboriginal Songlines en dansritmes liet inspireren.

Pent’Amuse is enkele jaren geleden begonnen om concerten tot speciale gebeurtenissen te maken, door een kunstenaar uit te nodigen die iets toevoegt aan de muziek en het thema. De muziek wordt namelijk niet zomaar gekozen maar gaat over onderwerpen die de muzikanten persoonlijk aanspreken. Dit keer is muziek gekozen rond het thema ‘theater’ (operasfeer, muziek met gesproken tekst) en het thema ‘mens-natuur’. Vanwege De Kluizenaar’s werk als artist in residence bij Wageningen Universiteit, dat bijvoorbeeld over zeedieren, landbouw en bodemleven gaat, klikte het meteen, en voelt samenwerking met hem als “olie op elkaars vuur”.

Een blaaskwintet is een prachtige combinatie van vier houtblazers en een koperblazer: hoorn, hobo, fagot, klarinet en dwarsflluit. Instrumenten die een groot bereik hebben: zowel van laag naar hoog als de vele verschillende klanken en sferen die ze kunnen maken: de fluit voor het zachte hoog, de hobo voor het glasheldere of schelle hoog, de fagot voor de baspartijen, samen met de hoorn. De klarinet als vliegende keep voor begeleiding, akkoorden en solos. En dit zijn maar een paar van de vele opties: de hoorn is door zijn enorme bereik in te zetten als bas, maar kan ook de power geven van hoge luide koperblazers. Ook de fagot kan prachtig soleren in het hoge bereik. Eigenlijk zijn alle vijf de instrumenten elk voor zich al veelzijdig, en elke denkbare combinatie van twee of meer van de vijf instrumenten klinkt anders.
Voor componisten is schrijven voor een blaaskwintet dus heel dankbaar en leuk werk. Daarom wordt er ook al 250 jaar, maar vooral de laatste eeuw, zo veel prachtige muziek geschreven voor deze combinatie van instrumenten. Pent’Amuse heeft er in 20 jaar samenspel naar gestreefd de vele kleuren die een blaaskwintet zo mooi maken steeds beter tot hun recht te laten komen.

Samen met visueel spektakel op de muren belooft het dus een oor- en oogstrelend geheel te worden. Tip: kom meteen op 26 juni, mocht de zaal dan te vol zijn, dan heb je 28 juni nog een tweede kans. Reserveren vooraf is niet mogelijk, kaarten zijn enkel aan de zaal verkrijgbaar.

26 juni en 28 juni in de Ontmoetingskerk, Emmalaan 1 in Bennekom. Aanvang 20:00 uur, entree 12,50 (tickets uitsluitend aan de zaal), kinderen tot 10 jr gratis.

SLUIT
SLUIT