ArtLab: Cultuureducatie uit Wageningen in Ede

ArtLab: Cultuureducatie uit Wageningen in EdeHet is misschien een beetje ver van Wageningen, maar omdat er hier in de stad geen kunstencentrum zoals het Venster meer is, toch even hier een bericht over een aantal nieuw startende kunstcursussen van Wageningse kunstenaars bij Cultura in Ede.

Artlab: voor kinderen van 10-18 jaar geeft Remco de Kluizenaar (wageningse klankkunstenaar) samen met Dirk Schlebusch (architect en lichtkunstenaar) en Sacha Meijer (docent video VR/AR/3D/game op grafisch lyceum Utrecht) een cursus van 13 zaterdagen, waarin animatiefilm, videomapping en sounscape elkaar vinden.

aanstaande Zaterdag 2 september is er een introductieles om er meer over te weten te komen:
https://www.cultura-ede.nl/cursussen/artlab?id=10280241

Remco de Kluizenaar toonde in de afgelopen jaren in Wageningen veel werk dat hij samen met de WUR ontwikkelde, zoals een “podwalk”, een soort audioroute op de Campus en voorstellingen waar hij muziek voor componeerde, bijvoorbeeld met vissengeluiden (komende 7 september nog 1x in de bblthk.) Deze manier van componeren vanuit geluid in plaats van notenschrift is heel toegankelijk voor kinderen die nooit iets met muziek hebben gedaan én voor kinderen die dat wel doen. In de cursus maak je “soundscapes”, tussen geluidslandschappen en liedje in. Deze vorm van muziek werkt goed als filmmuziek en dat gaat in de cursus ook precies het doel zijn. Met Sacha Meijer werk je in diverse programma’s aan 5 soorten animatiefilm technieken, met diverse 3D en 2D programma’s daarvoor. Met architect Dirk Schlebusch ga je op zoek naar een bijzondere ruimte waar je op plafond/muren/vloer/buizen kan projecteren. En die projectie ga je op maat snijden, zodat hij precies bij de ruimte past. Dat heet Video mapping. De lessen film/muziek zijn expres steeds om en om, zodat je met een filmpje uit de vorige les een bijpassend geluid kan maken en andersom: dat je het geluid als idee kan gebruiken om tot de verhaallijn van een filmpje te komen.

Veel techniek dus, daarom een waar ArtLab, maar de inhoud staat voorop: wat vind jij van de wereld om je heen, wat verveelt je, wat boeit je enorm, wat vind je mooi/lelijk/eng/stom/blijmakend/van jezelf/van anderen. Vanuit je eigen verhaal, je eigen reakties op de wereld om je heen, werken we in 13 lessen toe naar een mini-expo.

aan het eind van de cursus ken je:
– de basisbeginselen van muziekproductie in een “DAW” (digital audioware), een meersporen geluidsprogramma. We werken met Tracktion Waveform free, zodat je thuis op windows of mac verder kan met gratis software, om je eigen liedjes te producen.
– de basisbeginselen van animatiefilm, waarbij je ook weer met freeware programma’s zoals blender aan de slag gaat en van al die programma’s een eerste inkijkje hebt gehad
– de “artist mindset”, waarin je werkt vanuit je eigen verhaal en gevoel en daarbij de dingen die je nodig hebt aan jezelf aanleert om het verhaal sterk te communiceren.

Naast de prachtige multimedia cursus ArtLab, zijn er ook 2 kortere cursussen, onder de naam Creative Lab op de site van Cultura te vinden: https://www.cultura-ede.nl/cursussen/creative-lab?id=9938707
Een van die cursussen is een cursus van 6 weken waarin Remco de Kluizenaar je leert “podwalks” en ruimtelijke composities te maken in de App Echoes. Dat is een app waarin je geluid aan GPS coordinaten op de landkaart kan toewijzen. Zo kun je een verhaal in de buitenruimte vertellen, of een plein inrichten als vituele piano waarin je over de onzichtbare toetsen moet rennen om hem te bespelen, of … wat jij er zelf mee bedenkt.
De ander cursus gaat met div docenten van grafisch lyceum Utrecht meer in op VR en AR videotechnieken in 3D omgevingen zoals game engines.

Voor wie niet 10-18 jaar is en voor wie niet naar Ede wil voor een cursus zijn er ook prachtige cursussen in Wageningen te vinden, kijk bij voorbeeld bij het vorige nieuwsbericht op cultuur in Wageningen.
Voor wie kinderen van +/- 10-18 kent voor wie deze cursussen op het lijf geschreven zijn, geeft het graag aan ze door.

SLUIT
SLUIT