Blaauboer revisited

Samenwerking rond kunstwerk ‘Blaauboer’ werpt vruchten af!

Het werk ‘Blaauboer revisited’ is een kunstwerk van de Wageningse kunstenaar René van Corven. Het bestaat nu nog alleen als maquette maar kan, omdat de financiering rond is, richting uitvoering gaan. Van Corven maakt in het ontwerp gebruik van oude elementen van het kunstwerk van Pieter Blaauboer (1924-2008) dat tot eind 2021 op de Dreijen bij het Transitorium stond. Omdat het gebouw gesloopt werd moest ook het kunstwerk weg.

Stichting Cultuur in Wageningen vond het jammer dat hiermee ook het laatste Wageningse werk van Blaauboer, een markante landschapsarchitect en kunstenaar uit Wageningen zou verdwijnen en heeft, in samenwerking met andere geïnteresseerden, onderzocht of er toch nog mogelijkheden waren om het kunstwerk voor de stad te behouden. Het werk was van Wageningen Universiteit, zij wilden het niet behouden. Herplaatsing bleek te moeilijk omdat het een groot ruimtelijk ‘land-art’ achtig werk betrof.
“Uiteindelijk heeft Wageningen-UR een 3D-scan laten maken van het werk en hebben wij als Stichting Cultuur in Wageningen alleen de vier hardhouten palen en een zwerfkei overgenomen” aldus voorzitter Wim de Vos.

Begin dit jaar schreef de gemeente Wageningen een subsidieronde uit speciaal voor Wageningse kunstenaars. “Dat was een geschikt moment om op zoek te gaan naar een kunstenaar die aan de slag zou willen gaan met de elementen van het werk van Blaauboer en die hebben we met René van Corven gevonden”, zegt bestuurslid Rita van Biesbergen.

Van Corven was geïnteresseerd en nam de opdracht aan. Naast het maken van elektrische bakfietsen legt hij zich toe op het maken van kunst in de buitenruimte. Zo was er werk van hem te zien tijdens de Linnaeus tentoonstelling, in het kleine arboretum, en Beelden op de Berg, in het grote arboretum.
Vervolgens gaf Stichting Cultuur in Wageningen opdracht voor het maken van een eerste schetsontwerp waarmee bij verschillende subsidieverleners kon worden aangeklopt. Naast de gemeente Wageningen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Mondriaanfonds deed ook Wageningen UR een duit in het zakje waarmee de financiering rond is.

De bedoeling is het nieuwe kunstwerk te plaatsen in de nieuwe woonwijk op de Dreijen. Tot die tijd zal het werk onderdak vinden in het openbare parkje aan de Generaal Foulkesweg bij het Schip van Blaauw. Van Corven “Er staat nog geen werk van mij in Wageningen maar daar komt nu verandering in. We denken dat, alles meezit, we het kunstwerk ‘Blaauboer revisited’ in de zomer van 2023 kunnen plaatsen”.
Komend jaar zullen er rond dit kunstwerk verschillende activiteiten worden georganiseerd. Meer informatie over het hele maakproces van dit kunstproject is te volgen op http://www.cultuurinwageningen.nl/blaauboer.


Het project ‘Blaauboer Revisited’ is financieel mogelijk gemaakt door:


SLUIT
SLUIT