Climate-fiction installatie Mos van Astrid Mulder

Tot augustus is werk van zes Wageningse kunstenaars in de Wageningse binnenstad te zien of te horen. ‘Haal bezoekers van het centrum uit hun corona-bubbel’, was de opdracht die Wageningse beroepskunstenaars meekregen. De wedstrijd was een initiatief van ondernemers uit de Wageningse binnenstad, ondersteund door de gemeente, en georganiseerd door het Platform Beroepskunstenaars Wageningen. Uit de zesentwintig inzendingen koos de jury zes projecten.

Met de climate-fiction installatie Mos van brengt Astrid Mulder natuur de binnenstad in. In een leegstaande winkel is een wereld te zien zoals die er 30 jaar na een crisis uit zou kunnen zien: een ruimte waarin struiken, mos en varens groeien. Een plek waar het lijkt alsof er al jaren geen mensen meer zijn geweest, waar nieuw ecosysteem met een eigen biodiversiteit ontstaat. Een utopisch beeld waarbij de natuur een grote rol speelt en zaken als zelfvoorzienendheid, lokale voedselproductie en volledige recycling van producten vanzelfsprekend zijn geworden. Tijdens de coronacrisis is er meer behoefte naar verbinding met elkaar en de natuur ontstaan. De installatie in de lege winkelruimte is ook bedoeld als plek om na te denken over de toekomst.
De installatie Mos is helaas voortijdig beëindigd, en is maar enkele dagen te zien geweest. Natuur kan een grote impact hebben. Mogelijk was de uitvoering van de installatie zodanig realistisch dat de eigenaar van het pand het verval van de winkelruimte als te realistisch heeft ervaren.

De Coronatijd betekende voor Mulder ook minder exposities en opdrachten. Vooral illustratieopdrachten in de muziekwereld liepen terug. Begin september is werk van haar te zien tijdens het internationale tekenfestival The Big Draw dat dit jaar voor het eerst in Wageningen te zien is.

Meer over Astrid Mulder: https://www.kunstenaresje.nl

 

 

SLUIT
SLUIT