De blauwe bomen van Birgit Pedersen

Tot begin augustus is werk van zes Wageningse kunstenaars in de Wageningse binnenstad te zien of te horen. ‘Haal bezoekers van het centrum uit hun corona-bubbel’, was de opdracht die Wageningse beroepskunstenaars meekregen. De wedstrijd was een initiatief van ondernemers uit de Wageningse binnenstad, ondersteunt door de gemeente, en georganiseerd door het Platform beroepskunstenaars Wageningen. Uit de zesentwintig inzendingen koos de jury zes projecten.

Tot begin augustus zijn in de binnenstad de blauwe bomen van Birgit Pedersen te zien. Een van de ideeën achter dit kunstproject was om bezoekers van de binnenstad een positief, opbeurend gevoel te geven.
Blauw is voor Birgit bij uitstek de kleur om dit te doen. Vanuit Goethes kleurenleer is blauw de kleur die opbeurend is, mensen optilt en omhuld is, een kleur die een beschermd en veilig gevoel geeft. Omdat het project voor begin dit jaar gepland was stond haar hierbij een beeld van een wegens Corona verlaten binnenstad met kale, blauwe bomen voor.
Het werk van Birgit is heel divers. Iedere twee jaar wordt er voor de Culturele Ronde gewerkt met een nieuw thema en met andere technieken. Afhankelijk van het project wordt naar passende materialen gezocht.

Na terugkomst in Nederland aan het begin van de coronatijd, besefte ze duidelijk dat de Corona crisis menens was. In die tijd kwam ze bij toeval een gedicht van Vasalis tegen:
“Ik trek me terug, en ik wacht. Dit is de tijd die niet verloren gaat”.
Hierna is ze gaan werken, wat deze zomer in vijf nieuwe exposities resulteert. Zo exposeert zij op 17 en 18 juli monoprints in de nieuwe Wageningse galerie Lucia Novalis (Nudestraat 9) , en onder andere met ‘Pakje Kunst’ bij Montmartre aan de Rijn op 21 augustus bij de Bergstraatkerk.

Meer over Birgit Pedersen: http://www.birgitpedersen.nl

SLUIT
SLUIT