De Complimentenmachines van Robbert Kamphuis & Laurens van der Zee

Tot begin augustus is werk van zes Wageningse kunstenaars in de Wageningse binnenstad te zien of te horen. ‘Haal bezoekers van het centrum uit hun corona-bubbel’, was de opdracht die Wageningse beroepskunstenaars meekregen. De wedstrijd was een initiatief van ondernemers uit de Wageningse binnenstad, ondersteund door de gemeente, en georganiseerd door het Platform Beroepskunstenaars Wageningen. Uit de zesentwintig inzendingen koos de jury zes projecten.
Ben jij goed in het geven van complimenten? Die vraag stemde de kunstenaars, Kamphuis en van der Zee, tot nadenken. We doen dat veel te weinig, complimenten geven, misschien is daarom een machine die het voor ons doet handig!

Dat resulteerde in 690 complimenten in 12 verschillende talen waaronder Nederlands, Chinees, Twi (een taal die in Ghana gesproken wordt) en zelfs in het Woagenings kun je een compliment ontvangen ‘ergens’ in de binnenstad. Maak een wandeling door de Bergstraat, de Herenstraat en de Junusstraat en je dag kan niet meer stuk! ‘De bedoeling is dat mensen er vrolijk van worden’, zegt Kamphuis, ‘Laurens heeft een rijke verzameling complimenten gemaakt, want het moest niet blijven steken bij: leuk truitje staat je goed! We wilden net wat bijzonderder complimenten meegeven aan de bezoekers van de binnenstad, zeker in deze coronatijd’. De machine selecteert at random één van de complimenten. Dus je weet niet wat het volgende compliment zal zijn en dat maakt de verrassing des te leuker. Want een onverwacht compliment ontvangen dat willen toch we allemaal wel.

Voor Kamphuis heeft corona een flinke verandering in zijn werk betekend. Alles wat iets van doen had met groepen mensen werd afgezegd. Acts, openingen, maaltijden, muziek werden geannuleerd. Opeens zat ik thuis schoolwerk te doen met mijn kinderen, dat was heel erg leuk maar kostte wel veel tijd. Gelukkig kwam er ook veel ander werk – voornamelijk ontwerpwerk – voor in de plaats. En dingen zoals de buiten-expositie van Wageningse Makers ( http://www.wageningsemakers.nl ) op de ramen van het stadhuis of kleine jazz-concertjes in club-setting in Loburg ( http://www.jazzinwageningen.nl ) konden juist weer wel.

Meer over Robbert Kamphuis: https://www.robbertkamphuis.nl
Meer over Laurens van der Zee: https://www.laurensvanderzee.nl/

SLUIT
SLUIT