Ferengi van Dienke Groenhout

Dienke Groenhout, Ferengi, wageningen 2021

Tot begin augustus is werk van zes Wageningse kunstenaars in de Wageningse binnenstad te zien of te horen. ‘Haal bezoekers van het centrum uit hun corona-bubbel’, was de opdracht die Wageningse beroepskunstenaars meekregen. De wedstrijd was een initiatief van ondernemers uit de Wageningse binnenstad, ondersteund door de gemeente, en georganiseerd door het Platform Beroepskunstenaars Wageningen. Uit de zesentwintig inzendingen koos de jury zes projecten.

Het laatste land wat Dienke Groenhout vier jaar geleden op haar reis door Afrika aandeed was Ethiopie. De bewoners noemde haar Ferengi, wat vreemdeling betekent in het Amhaars. Ferengi is ook de titel die ze meegeeft aan haar kunstperformance: een ontdekkingsreis van vreemde wezens door straten en pleinen van steden en dorpen, op zoek naar een verbinding met de plek, een thuis gevoel.
Je komt aan in een nieuw land en er bestaat al een woord voor jou, vreemdeling of witte buitenlander. Dat zette Groenhout aan het denken over de betekenis van identiteiten: wat zegt Nederlander zijn over mij, wat zegt een vreemdeling zijn over vooroordelen, wat zegt het een over de ander? En stel dat niemand weet hoe ik er uit zie, zou het dan makkelijker zijn om verbindingen te leggen, contact te maken, gaan mensen met je in gesprek of lopen ze je straal voorbij? In Afrika reageren mensen altijd op haar ‘creaturen’ is haar ervaring, hoe dat in Wageningen, stad van vele culturen, zal zijn, gaan we zien op de live performance zaterdag 1 augustus: dan bevolken Groenhouts Ferengi’s de straten en staan open voor nieuwe ontmoetingen, na afloop worden ze tentoongesteld bij de HEMA.

Op haar reizen gaat Groenhout op zoek naar samenwerking met lokale kunstenaars om met lokale materialen ‘iets’ nieuws te maken. Juist door die samenwerking op te zoeken leer je heel veel over wat dingen betekenen in andere culturen. Zo maakt een volk in Japan, in Hokkaido, van gedragen kleding van volwassenen babykleren omdat juist daar een beschermende kracht van uit gaat. Hergebruik van iets wat al bestaat en daar iets nieuws van maken, er een andere vorm aan geven is ook een steeds grotere rol gaan spelen in haar eigen kunstwerken, je wilt immers niet meewerken aan het vergroten van de afvalberg, ook daar kun je als kunstenaar een statement van maken.

Corona heeft heel veel invloed gehad op haar werk. Van de een op andere dag werd alles gecanceld en uitgesteld. Belangrijk was om te zorgen dat reeds gegeven opdrachten wel door gingen en dat uitstel geen afstel werd. Het was een jaar met veel minder inkomsten maar het bracht wel drie nieuwe pakken met hele nieuwe thema’s, met soms ironische humor, zoals het coronapak, “nomade en quarantaine”, een reiziger in een glazen kamertje, waar ze op dit moment de laatste hand aan legt.

Dienke Groenhout http://www.maakfabriek.org/werk/ferengi/

SLUIT
SLUIT