Filosofiecafé Wageningen: Het raadsel van het ik

Filosofiecafé Wageningen: Het raadsel van het ikHet raadsel van het ik: over persoonlijke identiteit en de vraag wie wij zijn
Lezing door Martijn Veltkamp

Op zondag 10 maart spreekt psycholoog Martijn Veltkamp bij Filosofiecafé Wageningen over de vraag wie wij ten diepste zijn. Onze maatschappij stimuleert ons voortdurend om ons ”ware zelf” te vinden. Liefdesperikelen en carrièrehobbels zouden hierdoor verdwijnen en het juiste levenspad zou zich aan ons onthullen. Dit idee dat er een dieperliggend waarachtig zelf bestaat dat erop wacht om ontdekt te worden, is afkomstig van Plato. Echter, Martijn Veltkamp laat u zien dat een ontdekkingstocht naar het ”ware zelf” verspilde moeite is.
Gebruik makend van filosofie, bekende literaire romans en klassieke en recente psychologische bevindingen, geeft Veltkamp u een overzicht over wat identiteit nu eigenlijk precies is, waaruit ons zelf bestaat, en wat het betekent ‘jezelf’ te zijn. Verder wordt u ingevoerd in het concept van narratieve identiteit. Tenslotte deelt Veltkamp met u zijn visie op het vraagstuk of we wel kunnen spreken van één ”ik”.

Martijn Veltkamp studeerde psychologie en is werkzaam als universitair docent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 2009 promoveerde hij aan de Universiteit Utrecht op onderzoek naar het onbewuste. Naast zijn werk aan de universiteit schrijft hij over onderwerpen die hem bezighouden. Zo handelde zijn debuut “De verborgen motor” (2015) over de psychologie van het wielrennen.

Toegang € 10,- (incl. koffie/thee)
Leden HV en NIVON € 8,-
Studenten half geld
Scholieren PANTARIJN gratis

Meer informatie en contact: https://arnhem-rijnstreek.humanistischverbond.nl/filosofiecafe-wageningen/

SLUIT
SLUIT