Handen Vertellen in Odensehuis

Handen Vertellen in OdensehuisOp dinsdag 13 juni om 14.00u is iedereen welkom voor de opening van de tentoonstelling Handen Vertellen in het Odensehuis. Daarna is Handen Vertellen, het coronakunstwerk voor en door de stad, tot 17 juli dagelijks te bezichtigen in de ochtend tussen 10u en 11u en in de middag tussen 15u en 16u. Het adres is Hesselink van Suchtelenweg 6 in Wageningen.

Het Handen Vertellen kunstwerk is opgebouwd uit verschillende delen die samen één geheel vormen. Het is een totaalbelevenis: het laat zien, lezen en horen hoe 73 Wageningers de coronatijd beleefd hebben. Het kunstwerk is ontstaan tijdens zes creatieve workshops. Twee daarvan vonden plaats in het Odensehuis, met zowel Odense-deelnemers als mensen uit de buurt.

Het Odensehuis is een open ontmoetingsplek met dagopvang voor mensen met dementie en hun naasten. Voor deze groep was de coronatijd extra zwaar. Afgesloten zijn van de buitenwereld, levensomstandigheden die plots veranderden … het was voor hen nauwelijks te bevatten. Het is dan ook mooi dat het Handen Vertellen kunstwerk nu in het Odensehuis te zien is.

Tijdens de opening op 13 juni zullen een groot aantal makers aanwezig zijn, en ook de bezielers van het project, Fransje Smit, Petra Sips en Remco de Kluizenaar. Fransje, beeldend kunstenaar en docent bij Odense, vertelt: ‘Je handen vertellen soms meer dan je denkt, vooral als ze iets aan het maken zijn. Zeker voor de Odense-deelnemers is dat van groot belang.’ Tijdens de workshops hielp Petra Sips, dichter en verliesbegeleider, de mensen op verhaal te komen. Er ontstonden telkens weer boeiende en gezellige gesprekken. Petra luisterde aandachtig en vertaalde wat ze hoorde in poëtische teksten, die op handgeschreven labels in het kunstwerk verwerkt zijn. Met een microfoon nam Remco de Kluizenaar de verhalen op, want ‘elk persoonlijk verhaal is het waard gehoord te worden’, aldus Remco. Samen met zelfgecomponeerde muziek en met de werk-geluiden van de workshops, vormen de verhaalfragmenten een ontroerende soundtrack als deel van het kunstwerk.

De afgelopen maanden was Handen Vertellen te zien in de bblthk. Binnenkort dus in het Odensehuis. Benieuwd wat de volgende bestemming is? De reis van dit bijzondere kunstwerk is te volgen op http://www.de-plek.net/handen-vertellen.

SLUIT
SLUIT