‘De Klinkerstraat’ van Remco de Kluizenaar

Kunst kleurt de stad

Tot begin augustus is het werk van zes Wageningse kunstenaars in de Wageningse binnenstad te zien of te horen. Haal bezoekers van het centrum uit hun corona-bubbel, dit was de opdracht van een wedstrijd die Wageningse beroepskunstenaars meekregen. De wedstrijd was een initiatief van ondernemers uit de Wageningse binnenstad, financieel ondersteunt door de gemeente, en georganiseerd door het Platform beroepskunstenaars Wageningen in overleg met de binnenstadmanager. Uit de zesentwintig inzendingen koos de jury zes projecten.

Op 4 juli tijdens de koopzondag vanaf 13:00 geeft klankkunstenaar Remco de Kluizenaar een verhaal door middel van geluiden’. Op deze koopzondag zal door de Hoogstraat (start vanaf de Bergstraat) het muziekstuk ‘De Klinkerstraat’ van 100 meter lang te horen zijn.

Remco is gaan componeren vanuit klankkleuren. Vanuit de opdracht om geen samenscholingen van mensen te creëren ontstond het idee om een muziekstuk van honderd meter te componeren. De compositie bestaat uit 10 verschillende geluidsstukken van verschillende klankkleuren met dezelfde grondtoon. Per muziekstuk kun je blijven zitten, maar door er langs te lopen ervaar je het gehele muziekstuk.

Corona vormde op meerdere manieren een inspiratiebron voor de compositieopdracht die Remco zichzelf stelde. De grondtoon van ieder stuk is een verlaagde toon (136.10Hz) die past bij de frequentie van de aarde, de toon van het universum. Het coronanieuws overstemde de doorlopende crisis op het gebied van klimaat en ecologie, tegelijkertijd zochten steeds meer mensen de natuur op. Dit is ook hoopgevend en reden om juist deze frequentie als grondtoon te gebruiken.
De verschillende stukken bestaan uit rustgevende klanken van onder andere xylofoon en harp (van Nanja Bakker). maar ook uit operazang van Johanneke Vogel. Dit om een stem te laten horen die zich gedurende de coronacrisis niet heeft laten kunnen horen. Ook koperblaas instrumenten bleven in deze tijd in de kast, deze ‘verboden’ instrumenten vormen dan ook de start de compositie.

Meer over Remco de Kluizenaar: http://www.remcodekluizenaar.nl

SLUIT
SLUIT