Kunstwerk Blaauboer Revisited onthuld

Onthulling kunstwerk Blaauboer revisited | Foto Rita van Biesbergen

Onder grote publieke belangstelling is zaterdag 25 mei het kunstwerk ‘Blaauboer Revisited’ onthuld. De onthulling vond plaats door de drie dochters van Pieter Blaauboer.

Na een inleiding door Rita van Biesbergen van Stichting Cultuur in Wageningen over het proces dat heeft geleid tot deze ‘makeover’ van een bestaand kunstwerk, hield Dré van Marrewijk, erfgoed adviseur en onderzoeker landschapskunst, een inspirerend betoog over het belang van kunst in de openbare ruimte.
Voorafgaand aan de onthulling droeg Ivanka de Ruijter, voormalig stadsdichter, het gedicht voor dat zij speciaal voor dit kunstwerk maakte.

Het werk ‘Blaauboer revisited’ is een kunstwerk van de Wageningse kunstenaar René van Corven. Van Corven maakt in het ontwerp gebruik van oude elementen van het kunstwerk van Pieter Blaauboer (1924-2008) dat tot eind 2021 op de Dreijen bij het Transitorium stond. Omdat het gebouw gesloopt werd moest ook het kunstwerk weg.

Stichting Cultuur in Wageningen vond het jammer dat hiermee ook het laatste Wageningse werk van Blaauboer, een markante landschapsarchitect en kunstenaar uit Wageningen, zou verdwijnen. In samenwerking met andere geïnteresseerden is er onderzocht of er toch nog mogelijkheden waren om het kunstwerk voor de stad te behouden.
Na de sloop van het Transitorium werd met de universiteit overeengekomen dat Stichting Cultuur in Wageningen eigenaar zou worden van de overgebleven onderdelen, 4 hardhouten palen en een zwerfkei.
Eind 2022 deed de gemeente Wageningen een oproep aan Wageningse kunstenaars om een project in te dienen in het kader van de ondersteuning van kunstenaars in coronatijd. Dit gaf Stichting Cultuur in Wageningen de mogelijkheid om een kunstenaar vragen om met de behouden elementen een nieuw kunstwerk te maken.

René aan Corven legt zich onder meer toe op het maken van kunst in de buitenruimte. Zo was er werk van hem te zien tijdens de Linnaeus tentoonstelling, in het kleine arboretum, en Beelden op de Berg, in het grote arboretum.

De zoektocht naar een geschikte locatie verliep anders dan verwacht, maar Bert den Uijl van het bedrijf DUPP reageerde enthousiast. Het kunstwerk Blaauboer Revisited’ past exact op de locatie tussen het voormalige koetshuis van Hinkeloord, waar DUPP is gevestigd, en de Generaal Foulkesweg, alsof het er speciaal voor gemaakt is!

Meer informatie over dit kunstwerk en de totstandkoming ervan: cultuurinwageningen.nl/blaauboer


Het project ‘Blaauboer Revisited’ is financieel mogelijk gemaakt door:

SLUIT
SLUIT