NWG-lezing: Bio-imaging, de natuur als inspiratiebron

NWG-lezing: Bio-imaging, de natuur als inspiratiebronHet Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen organiseert op 7 maart, 19:45u in Forumgebouw, WUR-campus, zaal C222:
Lezing door Prof. Marleen Kamperman
Titel: Kunst van het afkijken: spinnen, zandkasteelwormen en fluweelwormen.
De natuur zit vol met dieren en planten waar de wetenschap met bewondering naar kijkt, omdat ze fantastische eigenschappen hebben. Mooie voorbeelden zijn de bek van een inktvis, spinrag en de draden van de fluweelworm. Al deze materialen worden op een energiezuinige
manier gemaakt zonder daarbij gebruik te maken van schadelijke oplosmiddelen. Veel van die materialen bestaan uit eiwitten en voor ze hun uiteindelijke eigenschappen krijgen, zitten ze in vloeibare vorm in het organisme. De omzetting van de vloeistof naar het uiteindelijke materiaal
is een heel interessant proces, dat wij bestuderen en nabootsen in het laboratorium.
Een andere inspiratiebron vormt de zandkasteelworm. De worm bouwt een cilindervormig huisje door stukjes schelp en steentjes aan elkaar te plakken, en dat geheel onder water. De lijm, die de worm hiervoor produceert, bestaat uit een mengsel van positief en negatief geladen eiwitpolymeren. Dit mengsel is zeer geschikt als onderwaterlijm door een principe dat complex coacervatie wordt genoemd. Geïnspireerd door de zandkasteelworm ontwikkelen wij synthetische polymeren om zo sterke onderwaterlijmen te creëren.
In deze presentatie geef ik een overzicht van verschillende fascinerende natuurlijke materialen en laat ik zien hoe wij deze voorbeelden vertalen naar synthetische materialen.

SLUIT
SLUIT