Organ around the clock

Organ around the clockLeo van Doeselaar – orgel
28 juni 2024 – Grote Kerk – Wageningen
Aanvang: 20.00 uur
http://www.flentroporgelwageningen.nl

Wageningen krijgt hoog bezoek! Op 28 juni komt organist Leo van Doeselaar het monumentale orgel van de Grote Kerk bespelen.
Lang geleden, in zijn vroege jeugd, heeft hij dit instrument al eens bespeeld, vertelt hij aan de telefoon, als begeleider bij een koor van de toenmalige organist van de Grote Kerk Bé Hollander. Nu keert hij terug voor een hernieuwde kennismaking. St. Flentrop Orgel Wageningen is bijzonder trots dat zij deze inmiddels beroemde organist mag verwelkomen.
Er is een prachtig programma samengesteld voor deze avond, vooral bestaande uit muziek voor klokkenorgels. Dat zijn klokken met ingebouwde orgelpijpjes die op gezette tijden muziekjes lieten horen. Menig beroemde componist schreef hiervoor muziek. Maar eerlijk is eerlijk: meestal klinken deze stukken mooier op een groot orgel in een ruimte met bijpassende akoestiek. Dat kunt u op 28 juni komen beluisteren en beleven.
We willen natuurlijk nog niet alles verklappen van dit concert, maar er zal muziek klinken van Mozart, Van Beethoven en Haydn. Wat Mozart betreft: hij schreef kort voordat hij stierf een geniale compositie voor een klokkenorgel, maar men fluistert dat hij tijdens het componeren vergat hoe klein zo’n instrument eigenlijk is, want zijn grote Fantasie in f moll (KV 608) duurt ca. 12 minuten, bevat maar liefst twee imposante fuga’s die Bach met gemak evenaren, en komt inderdaad het beste tot zijn recht op een groot orgel, zoals we in Wageningen hebben. Wat ging er in Mozart’s hoofd om toen hij dit meesterwerk schreef?
FLOW organiseert dit concert samen met de Stichting Gelderse Kerken i.h.k.v. het 25-jarig bestaan St.GK.
Tickets, ook superseats bij de speeltafel verkrijgbaar (zeer beperkt aantal!) via http://www.flentroporgelwageningen.nl

SLUIT
SLUIT