Verhalen over oorlog en het verzet in Wageningen

Verhalen over oorlog en het verzet in WageningenAlle verhalen over de oorlog en het verzet in Wageningen tijdens de tweede wereldoorlog zijn samengevoegd op één website.
De website wageningen1940-1945.nl is vernieuwd en uitgebreid. Deze website is ontwikkeld door Hennie Slotboom-Bitter. Zij deed uitgebreid onderzoek naar alle Wageningse oorlogsslachtoffers, het verhaal van ieder slachtoffer is terug te vinden op de website. Na haar overlijden in 2022 is de website in beheer gekomen van Stichting Cultuur in Wageningen.
Op de website Wo2meteigenogen.nl die door deze stichting was ontwikkeld stonden tal van ooggetuigenverslagen over de oorlog en het verzet in Wageningen.
Omdat beide websites elkaar volledig aanvulden zijn de ooggetuigenverslagen toegevoegd aan wageningen1940-1945.nl.

Oorlog en verzet

Op de website zijn alle ingrijpende gebeurtenissen die zich tijdens de oorlog in Wageningen hebben afgespeeld terug te vinden. Van de mobilisatie in 1939 tot aan de capitulatie en wederopbouw in 1945.
Wageningen werd tweemaal geëvacueerd en verschillende malen gebombardeerd.
Door foto’s uit de oorlogstijd naast de foto’s anno nu naast elkaar te plaatsen, worden de verwoestingen op verschillende locaties heel herkenbaar zichtbaar in beeld gebracht.
Er was in de oorlogsjaren een ondergrondse verzetsgroep actief die onder andere, als eerste in Nederland, het bevolkingsregister ontvreemde. Ook werden er in Wageningen onderduikers geholpen en verschillende aanslagen gepleegd.

Ooggetuigenverslagen

De ooggetuigenverslagen op de website bestaan uit video’s en ingezonden verhalen. Indrukwekkend zijn o.a. het interview met mevrouw Burgersdijk over de mobilisatie in de Nude en de evacuatie vanuit de haven in 1940.
Ook het interview met Henk Sijnja over de aanslag op de NSB’er Iprenburg in het voormalige ziekenhuis De Hucht aan de Generaal Foulkesweg geeft een bijzondere inkijk in het Wageningse verzet.

Gebouwen en straatnamen

Ook straatnamen die herinneren aan de oorlog, en gebouwen als de Grote Kerk, De Wolfswaard, en Hotel de Wereld en hun rol tijdens de oorlog worden beschreven.
Het straatbeeld van Wageningen in deze periode wordt getoond door foto’s van de bekende fotograaf Rein Heij.
Op de site staat ook een overzicht val alle boeken over Wageningen tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals onlangs nog het boek ‘Joods Wageningen en de Tweede Wereldoorlog’, geschreven door Ton Steenbergen en Hennie Slotboom-Bitter .

De website zal regelmatig worden uitgebreid, iedereen die een aanvulling heeft kan deze inzenden. Zo wordt het een gezamenlijk verhaal van de Wageningse gemeenschap over haar eigen geschiedenis.

SLUIT
SLUIT