Wagenings Dialectfestival op 23 april

Wagenings Dialectfestival op 23 april Historische Vereniging Oud Wageningen bestaat dit jaar 50 jaar en organiseert daarom het Wagenings Dialectfestival, voor de hele Wageningse gemeenschap. Iedereen is welkom. Het boek “Ajuuwoh – het Woordenboek van het Wagenings dialect” vormt daarin het tastbare “cadeau”.
Dankzij de inzet van veel “echte Wageningers” is met dit boek een compleet overzicht beschikbaar gekomen van dit culturele erfgoed. Het boek is als eerste te koop op het Wagenings Dialectfestival, in en rond Junushoff, zondagmiddag 23 april van 14 tot 17 uur. De toegang is gratis.

Als blikvanger wordt (de replica van) het trammetje Bello voor Junushoff geparkeerd. Binnen wordt het woordenboek gepresenteerd, en zijn er in de Kleine Zaal doorlopend optredens van De Waogeningse Bloage en de groep Folkcorn. Dirk Möller, Karel van Brakel en Mart Wanders zullen als “buutreedner” de aandacht van bezoekers vangen – uiteraard in het dialect.
Stadsdichter Ellen van der Kolk zal een speciaal gedicht voordragen. Ook de Burgemeester zal aanwezig zijn; hij is zeer geïnteresseerd in het Wagenings dialect.

In de foyer zijn kraampjes met verschillende activiteiten. Behalve een boekenkraam van HVOW (waarin ook aandacht voor Klaas de Vries) is er een Keetje-kraam waar originele slogans (uitdrukkingen) in de traditie van ‘Loesje’ (nu dus ‘Keetje’ genoemd) gemaakt kunnen worden. Er is een hoek met oude filmpjes van FC Wageningen en een hoek met dia’s van Oud Wageningen. Kinderen kunnen kleurplaten maken en (buiten) oud-Hollandse kinderspelen doen. U kunt podcasts in dialect beluisteren en een spoedcursus Wagenings Dialect volgen.

Kortom, een dynamische middag die je als Wageninger niet mag missen!

Het woordenboek “Ajuuwoh” is na 23 april voor 10 euro verkrijgbaar bij Wageningse boekhandels en in museum De Casteelse Poort.

SLUIT
SLUIT