World Movies & Meals: Iran, een nieuwe lente

World Movies & Meals: Iran, een nieuwe lenteZaterdagmiddag 18 en zondagmiddag 19 maart organiseren filmhuis Movie W en Food of Cultures een speciale, dubbele editie van World Movies & Meals. In deze laatste editie staat Iran centraal. Op 21 maart wordt het Iraanse nieuwjaar ‘Noroez’ gevierd. Iedereen is verheugd over de terugkeer van de zon en van het licht. Maar het is ook een moment van reflectie, van verzoening en van de hoop op een beter leven.

Op beide dagen wordt de prachtige film “No Bears” van de Iraanse filmmaker Jafar Panahi vertoond. Zaterdagmiddag is er na afloop van de film het verhaal van de familie Eslami die ruim dertig jaar geleden uit Iran naar Wageningen is gevlucht. Jack Bogers, oud wethouder in Wageningen, gaat met de familie Eslami in gesprek over het Iran van toen, hun leven in Wageningen en over het verlangen naar een nieuw Iran.

Op zondagmiddag geeft Marja Vuijsje voorafgaand aan de film een lezing over haar ervaringen in de Iraanse samenleving. Marja Vuijsje reist al jaren naar Iran. Zij is journalist en schrijver van o.a. Het rijbewijs van Nematollah en Volgend jaar in Teheran. In deze boeken geeft zij een inkijk in de huidige onderdrukte Iraanse samenleving, gezien door de ogen van een westerse vrouw.

Na afloop genieten bezoekers op beide dagen van een heerlijke authentieke Iraanse maaltijd, ook vegetarisch, geserveerd door Food of Cultures in de sfeer van Noroez.

Extra : op zondagochtend vertoont Movie W twee (Engels ondertitelde) IDFA documentaires over Iran : Teheran has no more pomegranates en Divorce iranian style. De documentaires starten ’s ochtends om 10.00 uur en om 11.30 uur, €5 per film.

De film : No Bears

‘No Bears’ is de vijfde speelfilm van Jafar Panahi, een bekende Iraanse filmregisseur die begin van dit jaar werd vrijgelaten uit de gevangenis in Teheran. In No Bears speelt Panahi zichzelf terwijl hij vanuit een grensplaatsje vlakbij Turkije op afstand een film regisseert. Die film wordt opgenomen in Turkije, omdat de Panahi in de film – net als de echte Panahi – van de Iraanse autoriteiten niet in eigen land mag filmen. In No Bears wisselen twee liefdesverhalen elkaar af. Een in de film die Panahi opneemt, en een in het dorpje waar hij verblijft. De gevolgen voor de hoofdrolspelers dwingen Panahi na te denken over de ethische consequenties van zijn werk als dissident-filmmaker.

Voor het middagprogramma is de toegangsprijs €25, voor studenten €19 en 10-zittenkaarthouders €16,50. De aanvang is om 15.30 uur op Wilhelminaweg 3a in Wageningen. Food of Cultures doneert de opbrengst van de maaltijd aan een tehuis voor verstandelijk gehandicapten in Iran en aan kwetsbare gezinnen die door de hoge inflatie in Iran niet meer rond kunnen komen. Zie http://www.moview.nl.

SLUIT
SLUIT